Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

пѐчен

 

Тълковен речник

печена, печено, мн. печени, прил.
1. Който е приготвен чрез печене. Печено пиле. Печено прасенце.
2. Прен. Жарг. Много добър, много опитен. Печен човек.

Българо-Английски речник

вж. пека
ПЕЧЕНо месо roast(ed) meat
агнешко/телешко ПЕЧЕНо roast lamb/veal
ПЕЧЕНa гъска/roast goose
ПЕЧЕНа филия/ПЕЧЕНи филии хляб toast
ПЕЧЕНи картофи roast/baked potatoes

Подробна информация от Wikipedia

Печенеги - Печенегите или печенезите (на арабски: pacanāk; на гръцки: πατζιναικος; на унгарски: besenyő; на латински: pacinacae) са съюз на тюркоезични номадски или полуномадски племена от Централна Азия, които се установяват в Северното Причерноморие в края на IX век, а през XI-XII век част от тях се преселват на Балканите.
Печен боб - Печен боб или Боб на фурна е популярно интернационално ястие, съдържащо фасул (боб), запечен (или, независимо от наименованието - задушен) в сос, различни видове меса, домати, зеленчуци и подправки.
Печенежки език - Печене́жкият език е мъртъв тюркски език, говорен от печенегите през Средновековието. Изчезва към XIII век.
Печеница - Печеница е село в Североизточна България. То се намира в община Исперих, област Разград.
Печеневце - Печеневце или Печеневци (на сръбски: Печењевце или Pečenjevce) е село в Сърбия, Град Лесковац. В 2002 година селото има 1776 жители.
Печене - Печенето е процес, при който нагряването на хранителните продукти се извършва в атмосфера на горещ въздух с температура 100-300 °С или с лъчиста енергия.
Печено - Печено (на сръбски: Печено или Pečeno; на албански: Peqena) е село в Югоизточна Сърбия, Пчински окръг, община Прешево.
Печени картофи - Печените картофи са един от най-широко разпространените начини да се приготвят картофи, чрез термична обработка, което с годините се е превърнало в едно от най-популярните и обичани ястия, добило широка популярност още от времето когато това кореноплодно е пренесено на Старият континент.
Печеног - Печеног е село в община град Кралево, Рашки окръг.
Песенен конкурс „Евровизия“ - Песенен конкурс „Евровизия“ (на английски: Eurovision Song Contest; на френски: Concours Eurovision de la chanson) е телевизионно предаване, организирано от Европейския съюз за радио и телевизия.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.