Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info

Често задавани въпроси
Ползване на сайта


Как се търси в речника?

При влизане в сайта виждаш поле за търсене. Въведи термин за търсене и натисни клавиша Enter на клавиатурата. Ако думата бъде открита в речника, ще се зареди страница с описание на значението на думата, произход на думата, синоними и превод на английски. Ако въведеш думата на английски, ще се изведе превода и на български.


Защо да ползвам този речник?

1. Удобен речник.
Можеш да го използваш от плъгин за търсене вграден в браузъра.
2. Пълен речник.
Съдържа впечатляваща база данни с думи, словосъчетания и съкращения, не само от българските речници, но и такива които се използват в говоримия български език.
3. Различен речник.
3.1. Съдържа често сгрешавани думи. При търсене за такава дума предупреждава за грешката и дава връзка към правилната дума.
3.2. Ако думата не бъде открита дава списък с близки думи.
3.3. Всяка потърсена и неоткрита дума се изпраща на администратор и е вероятно, ако наистина има такава дума, скоро да бъде добавена в речника.
3.4. Всеки потребител може да изпраща думи с предложение за включване на речника.
3.5. Към почти всяка дума извежда снимки и видео материали свързани с тази дума. Тези материали се извличат от сървър на Google.
4. Качествен речник.
За съжаление в много печатни и онлайн речници съдържат доста грешни думи и неволно заблуждават хората. В този речник много такива думи са поправени. Въпреки това е възможно все още да има грешни думи. Затова речника предоставя възможност да съобщиш за грешка. Това ще направи речника още по-добър.


Подобни близки думи

Ако след търсене думата не може да бъде открита в речника, ще бъде изведен списък с думи, които са най-близко до търсената дума. За разлика от други речници, не се показват просто съседни думи подредени по азбучен ред, а думи които се получават от търсената с промяна на един или два символа или такива, които се получават от въведената с размяна на местата на два символа. Това е особено полезно при търсене на глаголи, защото в речника те са в мъжки род единствено число. Така ако потърсиш "бягащ" думата няма да бъде открита, но ще се изведе връзка към "бягам". Също така, ако при въвеждането си допуснал неволна грешка, като например напишеш "бюгам", ще получиш списък с подобни думи, като една от тях ще бъде търсената дума "бягам". Тази възможност на речника е изключително полезна.


Безплатно ли се ползва речника?

Ползването на речника е напълно свободно и безплатно, но за всеки който го използва се приема, че е запознат и приема да спазва следните Условия за ползване на речника.


Този речник официален ли е?

Не. Това е свободен речник, който по никакъв начин не претендира с официалност и не трябва да се сравнява с официалния печатен тълковен речник. Приемай го като бърз справочник за всякакви думи - български и чужди използвани в българския език - писмен и говорим.


Този речник изчерпателен ли е?

В голяма степен да. Сигурни сме, че ще успееш да откриеш десетки и дори стотици думи, които все още не са включени в речника. Спокойно може да ни изпращаш тези думи и ние вероятно ще ги добавим. При все това, ние сме на мнение, че това е един от най-изчерпателните електронни речници от този тип.


Може ли да има грешки в речника?

Като всяко нещо създадено и поддържано от хора е възможно да има грешки в едно или повече от значенията на думите. Не само правописни грешки, но дори и смислови. Моля изпращай ни сигнали за тези грешки, обещаваме да проучим въпроса и да ти отговорим. Тук е мястото да отбележим, че в речника нарочно има грешно изписани думи - това са най-често бърканите думи. Тези думи обаче са ясно отбелязани с предупреждение в голям червен правоъгълник и има връзка към правилната дума.


Трябва ли да се регистрирам?

За да търсиш в речника не е задължително да се регистрираш. При развитието на речника, регистрираните потребители ще имат все повече удобства за персонализиране на опциите на сайта. Възможно е организиране на образователни игри с награди, в които ще може да участват само регистрирани потребители. Ако искаш да станеш редактор на речника, тогава регистрирането е задължително.


Речник плъгин

Може да добавиш добавка (plug-in) за търсене в речника директно в твоя браузър. Така всеки път, когато ти трябва значението на дума или превод на думата, няма нужда първо да влизаш в rechnik.info, а само пишеш думата в полето за търсене в горния десен ъгъл на браузъра и натискаш Enter. Това е много удобно и ще ти спести време.


Речник плъгин за Internet Explorer

Ако си с Internet Explorer влез в сайта rechnik.info и в горния десен ъгъл на браузъра, има бутонче със синя стрелка надолу .
плъгин за търсене в речник.инфо за IE
На тази картинка бутончето е посочено с ярко червена стрелка, натисни го и от падащия спъсък избери третата опцията "Add Search Providers" и след това "rechnik.info search". Отваря се диалогов прозорец, в който трябва да натиснеш бутона [Add Provider]. От този момент плъгина вече е добавен и при натискане на бутончето със синя стрелка в падащия спъсък има опция "rechnik.info". След като избереш тази опция, въведи дума в полето за търсене и натисни клавиш Enter на клавиатурата. Полето за търсене е посочено със зелена стрелка на картинката. Браузърът ще потърси думата в речника и ще покаже страница с резултат от търсенето.
Добавянето на плъгин за търсене се извършва еднократно, след това търсиш лесно и бързо.


Речник плъгин за Firefox

Ако си с браузър Firefox добавянето на плъгина става още по-бързо. От горния десен ъгъл на браузъра натисни бутончето със стрелка надолу, посочено е с ярко червена стрелка на следващата картинка.
плъгин за търсене в речник.инфо за Firefox
След натискане на бутончето от падащия спъсък избери опцията Add "rechnik.info search". Веднага след това може да въведеш дума за търсене в речника и да натиснеш клавиш Enter на клавиатурата. Браузърът ще потърси думата в речника и ще покаже страница с резултат от търсенето.
Добавянето на плъгин за търсене се извършва еднократно.

Понятия в речника


Термини в речника

Дума - в този сайт под термина дума имаме предвид не само отделни думи, а и словосъчетания от две или повече думи разделени с интервали, тирета или друг разделител, както и съкращения и абревиатури.
Опасна дума - като опасни отбелязваме жаргонни думи или такива, които обикновено се използват за обида.


Съкращения в речника

В описанията на термините се срещат съкращения:
вж. - виж
прен. - преносно значение
остар. - остаряла дума или значение
спец. - специално значение
истор. - исторически термин
мед. - медицински термин
хим. - термин от химията
физ. - термин от физика

св. - глагол от свършен вид
несв. - глагол от несвършен вид
мин.св. - минало свършено време

гл. - глагол
същ. - съществително име
прил. - прилагателно име
числ. - числително име

ед. - единствено число
мн. - множествено число
м. - мъжки род
ж. - женски род
ср. - среден род

лат. - латински
гр. - гръцки
тур. - турски
фр. - френски
рус. - руски
итал. - италиански
нем. - немски
чеш. - чешки
сир. - сирийски
евр. - еврейски
англ. - английски
ст.слав. - старославянски
рум. - румънски
пер. - персийски
санск. - санскритски