Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

йера̀рхия

 

Тълковен речник

ж., само ед.
1. Строго определен ред на длъжностите в някоя област или учреждение.
2. Прен. Подреждане по големина или значителност. Йерархия в семейството.
3. Спец. В църквата – управление начело с йерарх.

Синонимен речник

(същ.) подчиненост, зависимост, дисциплина

Българо-Английски речник

hierarchy
(само воен.) chain of command

Подробна информация от Wikipedia

Йерархия - Йерархията (на старогръцки: ἱεραρχία; на старогръцки: ἱερός - „свещен“ и на старогръцки: ἀρχή – „управление“) е система от взаимни връзки и зависимости за ръководство (управление), и изпълнение (подчинение) на различни задачи, процеси, и функции.
Йерархия на Чомски - Йерархията на Чомски е йерархия от класове формални граматики, образуващи формални езици. Въведена е през 1956 г.
Йерархия на отпадъците - Йерархията на отпадъците описва желан приоритет в различните начини за управление на отпадъците според това как и какво те привнасят към околната среда.
Йерархична временна памет - Йерархична временна памет (ЙВП, на английски: HTM – Hierarchical Temporal Memory) е машинен самоучещ се до полусебеучещ се онлайн модел създаден от Джев Хаукинс и Дилип Джордж от „Нумента Инкорпорейтед“, която моделира някой от структурните и лагоритмични свойства на неокортекса.
Йерархична база данни - Йерархичните бази данни са един от типовете бази данни, при които данните се съхраняват в предварително определена йерархия, т.е.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.