Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

югозапад

 

Тълковен речник

м., само ед. Посока на света между юг и запад. От югозапад в страната ще нахлуе топъл въздух. Тръгвам на югозапад.
прил. югозападен, югозападна, югозападно, мн. югозападни.

Българо-Английски речник

south-west

Подробна информация от Wikipedia

Югозапад - Югозапад е е една от четирите спомагателни посоки на света. Означава се: на български с ЮЗ, на английски с SW (south-west), на руски с ЮЗ (юго-запад) и на немски с SW (südwest).
Югозападен университет „Неофит Рилски“ - Югозападният университет „Неофит Рилски“ (ЮЗУ) в Благоевград, България е един от най-големите държавни университети в страната.
Югозападна Азия - Югозападна Азия или Предна Азия е географски регион на континента Азия, разположен в неговата западна част.
Югозападен район за планиране - Югозападният район за планиране е един от шестте района за планиране в България, включващ областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Софийска и София.
Югозападна Англия - Югозападна Англия (на английски: South West England) е един от деветте региона в Англия, дефинирани от правителството на Великобритания за статистически и други цели.
Югозападна „В“ аматьорска футболна група 2010/11 - „В“ аматьорска футболна група сезон 2010/11 е съставена от 20 отбора, играе се всеки срещу всеки в две срещи на разменено гостуване.
Югозападен посум пигмей - Югозападен посум пигмей (Cercartetus concinnus) е вид бозайник от семейство Посуми джуджета (Burramyidae).
Югозападни говори - Югозападни говори е обширна група български диалекти, говорени на територията на Република България (Софийско, Ботевградско, Самоковско, Ихтиманско, Дупнишко, Радомирско, Кюстендилско, Благоевградско, Петричко), Северна Македония (Малешево, Прилепско, Битолско, Мариовско, Велешко, Охридско, Стружко, Дебърско), Република Гърция (Кукуш, Воденско, Леринско, Костур) и Република Албания (Корчанско, както и около Преспанското и Охридското езеро).
Югозапад (САЩ) - Югозападът (на английски: The Southwest) е неформалното име на регион в САЩ. Определенията варират и не са стандартизирани.
Югозападен национален парк - Югозападният национален парк (на английски: Southwest National Park), с площ от 618 267 ha, е разположен в Югозападна Тасмания, Австралия.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.