филм

 

Тълковен речник

филмът, филма, мн. филми, (два) филма, м.
1. Светлочувствителна целулоидна лента за кино-и фотографски снимки. Купувам филм. Промивам филм.
2. Произведение на киноизкуството, при което се възпроизвеждат движещи се образи с помощта на бързосменящи се снимки или рисунки върху лента.
3. Копие, екземпляр от такова произведение.
4. Само ед. Тънка, фина кожица, ципа, нежен пласт. Филм от петрол по повърхността на водата. Кремът образува филм върху кожата.
• същ. умал. филмче, мн. филмчета, ср. (в 1 знач. ).
• прил. филмов, филмова, филмово, мн. филмови.

Синонимен речник

(същ.) представление, спектакъл, програма, шоу, зрелище, шествие

Българо-Английски речник

1. фот. кино film, roll-film
цветен ФИЛМ colour film
2. (показан на екрана) film. moving picture
ам. motion picture, movie
ням ФИЛМ a silent film
говорящ ФИЛМ a sound film, разг. talkie
архивен ФИЛМ a return film/feature
игрален ФИЛМ a feature film
документален ФИЛМ documentary
научен/учебен ФИЛМ an instructional film, documentary
цветен ФИЛМ a Technicolour film, a film in colour
късометражен ФИЛМ short
мултипликационен/трик ФИЛМ a cartoon/trick film; an animated cartoon
ФИЛМ в няколко серии a serial film
снемам ФИЛМ film, shoot/make a film
пускам ФИЛМ release a film
подходящ за ФИЛМ filmable

Подробна информация от Wikipedia

Филм - Филмът е визуален разказ, реализиран чрез бързо сменящи се изображения, леко различни едни от други и прожектирани със скорост 24 в секунда.
Филмов фестивал в Карлови Вари - Международният филмов фестивал в Карлови Вари в Западна Чехия (на чешки: Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary) се провежда ежегодно през юли.
Филм на ужасите - Филм на ужасите (англ.: horror film, horror movie) е филмов художествен жанр. Филмите на ужасите са създадени да предизвикват страх, уплах, ужас и отвращение у зрителя.
Филмова музика - Филмова музика е общ термин, с който се описва музиката в един филм, като тя често се разграничава от отделните песни, които се използват във филмовия продукт.
Филмография на Том и Джери - Това е пълният списък, съдържащ имената на 163-те епизода на анимационния филм „Том и Джери“, създадени в периода от 1940 до 2005 г.
Филм ноар - Филм ноар (от френски: Film noir, „черен филм“) е термин, който се използва за обозначаване на холивудските криминални драми от средата на миналия век.
Филмова теория - Филмовата теория изследва същността на киното и предлага концептуална рамка за разбирането на отношението на филма и филмите към реалността, другите изкуства, индивидуалните зрители и обществото като цяло.
Филмът - Филмът е първа видео компилация на българския поп-рок дует Дони и Момчил, издадена през 1995 година, от Union Media Records - продуцент и издател на български поп-рок музиканти.
Филмова критика - Филмовата критика е анализ и оценяване на филми, индивидуално или колективно. Като цяло може да се раздели на два типа: журналистическа критика, която се появява регулярно във вестниците, както и други популярни, принадлежащи на масмедиите информационни средства и източници, както и академична критика от филмови изследователи, която е информирана за филмовата теория и се публикува в списания.
Филмор (клуб) - Филмор (на английски: The Fillmore) е музикален клуб в Сан Франциско, щата Калифорния, САЩ.thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да инсталираш речник плъгин в браузър IE или Firefox. Това е много удобно и спестява време.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.