Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

та̀бия

 

Тълковен речник

1. Означава укрепление, окоп, крепост.

2. Определено разположение на на фигурте преди началото на играта шатрандж.

3. спец. При игра на шах, когато в хода на играта играч достигне добре изучена позиция на фигурите, от която започва да прави свои собствени ходове, а не такива, които са в учебниците по шах.

Етимологичен речник

(от персийски "бойно поле")

Подробна информация от Wikipedia

Талия (певица) - Ариадна Талия Соди Миранда (на испански: Ariadna Thalía Sodi Miranda), известна като Талия, е мексиканска певица, актриса, бизнес дама, писателка и радиоводеща.
Талия Шайър - Талия Шайър (на английски език – Talia Shire) е американска актриса. Известна е с ролите на Кони Корлеоне от трилогията Кръстникът и Айдриан съпругата на Роки Балбоа в поредицата Роки.
Таби - Таби котките са домашни котки. Това е окраска, а не порода, следователно, таби-окраската може да се прояви при голям брой котешки породи.
Табита Кинг - Табита Кинг (на английски: Tabitha King) е американска фотографка и писателка, съпруга на Стивън Кинг.
Талия - Талията е част от корема намираща се между гръдния кош и таза. При хора със слабо телосложение, талията е най-тясната част от торса.
Талия Флора-Каравия - Та̀лия Флора̀-Каравѝя (на гръцки: Θάλεια Φλωρά-Καραβία) е видна гръцка художничка, представителка на Мюнхенската гръцка живописна школа.
Талия (митология) - Талия (гр. Θαλία от θάλλω-цъфтя) в древногръцката митология е муза на комедията и леката поезия. Изобразявана е с комична маска в ръце и с венец от бръшлян.
Табита Стивънс - Табита Стивънс (на английски: Tabitha Stevens) е артистичен псевдоним на американската порнографска актриса и режисьор на порнографски филми Кели М.
Табин-Богдо-Ола - Табѝн-Бо̀гдо-О̀ла (на руски: Табын-Богдо-Ола; на монголски: Таван Богд уул — "петте божествени планини") е мощен планински възел в югоизточната част на планината Алтай, разположен по стика на границите на Русия, (Република Алтай), Монголия и Китай.
Трабия - Трабѝя (на италиански: Trabia; на сицилиански: a Trabbìa, а Трабия) е пристанищен град и община в Южна Италия, провинция Палермо, автономен регион и остров Сицилия.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.