Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

со̀ва

 

Тълковен речник

мн. сови, ж.
1. Хищна нощна птица със зловещ глас, големи очи и закривена човка, от един и същ разред с бухала и кукумявката. Глас на сова.
2. Прен. Човек, който има навика да си ляга късно през нощта.

Библейско тълкуване: I. Една сирийска страна, чийто цар воювал със Саул и Давид - 1Цар. 14:47; 2Цар. 8:3, 10:6. Изглежда, че не е била далече от Дамаск, и че е включвала градът Емат-Сова, който Соломон беше превзел - 2Лет. 8:3, и даже се е простирала до Ефрат - 2Цар. 8:3.

II. Египетският цар, който се съюзи с Осия, Израилския цар, но не можа да възпре Асирийския цар, който превзе Самария и събори Израилското царство, (721г. преди Р.Х.) - 4Цар. 17:4. Виж Фараон. Вярва се, че Сова е същия Севех или Савако II., във всеобщата история, вторият цар на Етиопската или двадесет и петата династия, и предшественик на Тирак. Съвременни открития в Ниневия, идват за да ни осветят върху един твърде забележителен факт, който силно потвърждава Св. История. Библията ни казва, че Египет и Асирия воювали често помежду си, и че Сова е воювал със Салманасар. След война следва мир; и както Библията ни приготвя да предположим, че договори за мир са се сключвали, Асирийските развалини идват, за да засвидетелствуват съществуването им. Една стая, която изглежда е била мястото, където различни записки са се държали, са открили между останките от неотдавна разкопания Сенахиримов дворец; и между другите печати, които намерили в нея, бил печатът на Сова, добре познат на учените Египтолози. Този печат бил ударен, (според тогавашният обичай), на един къс чиста кал, който носил и отпечатък от Асирийския царски печат; откоето има вероятност, между двата народа, действително да е бил сключен договор.

III. Кукумявка; една нечиста птица - Лев. 11:16; Вт. 14:15. |

Българо-Английски речник

Подробна информация от Wikipediathumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.