Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

со̀ва

 

Тълковен речник

мн. сови, ж.
1. Хищна нощна птица със зловещ глас, големи очи и закривена човка, от един и същ разред с бухала и кукумявката. Глас на сова.
2. Прен. Човек, който има навика да си ляга късно през нощта.

Библейско тълкуване: I. Една сирийска страна, чийто цар воювал със Саул и Давид - 1Цар. 14:47; 2Цар. 8:3, 10:6. Изглежда, че не е била далече от Дамаск, и че е включвала градът Емат-Сова, който Соломон беше превзел - 2Лет. 8:3, и даже се е простирала до Ефрат - 2Цар. 8:3.

II. Египетският цар, който се съюзи с Осия, Израилския цар, но не можа да възпре Асирийския цар, който превзе Самария и събори Израилското царство, (721г. преди Р.Х.) - 4Цар. 17:4. Виж Фараон. Вярва се, че Сова е същия Севех или Савако II., във всеобщата история, вторият цар на Етиопската или двадесет и петата династия, и предшественик на Тирак. Съвременни открития в Ниневия, идват за да ни осветят върху един твърде забележителен факт, който силно потвърждава Св. История. Библията ни казва, че Египет и Асирия воювали често помежду си, и че Сова е воювал със Салманасар. След война следва мир; и както Библията ни приготвя да предположим, че договори за мир са се сключвали, Асирийските развалини идват, за да засвидетелствуват съществуването им. Една стая, която изглежда е била мястото, където различни записки са се държали, са открили между останките от неотдавна разкопания Сенахиримов дворец; и между другите печати, които намерили в нея, бил печатът на Сова, добре познат на учените Египтолози. Този печат бил ударен, (според тогавашният обичай), на един къс чиста кал, който носил и отпечатък от Асирийския царски печат; откоето има вероятност, между двата народа, действително да е бил сключен договор.

III. Кукумявка; една нечиста птица - Лев. 11:16; Вт. 14:15. |

Българо-Английски речник

Подробна информация от Wikipedia

Совоподобни - Совоподобните (Strigiformes) са разред изключително нощни птици, най-едър е бухалът, който достига няколко килограма тегло.
Совата - Сова̀та е село в Северна България, община Свищов, област Велико Търново.
Совата (Румъния) - Совата (на румънски: Sovata; на унгарски: Szováta) e град в Окръг Муреш, Трансилвания, Румъния. Населението му наброява 10 385 жители (по данни от преброяването от 2011 г.).
Жан-Пиер Соваж - Жан-Пиѐр Сова̀ж (на френски: Jean-Pierre Sauvage, [ʒanpjɛʁ sovaʒ]) е френски химик, носител на Нобелова награда за химия за 2016 г., заедно с Фрейзър Стодарт и Бен Феринга, „за разработването и синтеза на молекулярни машини“.
Сомалия - Сомалия (на сомалийски: Soomaaliya; на арабски: الصومال), официално Федерална Република Сомалия), известна до неотдавна като Демократична република Сомалия, е държава в Източна Африка.
Словакия - Словакия (на словашки: Slovensko) е република в Централна Европа. Тя няма излаз на море и граничи с Чехия на северозапад, с Полша на север, с Украйна на изток, с Унгария на юг и с Австрия на югозапад.
Свара - Сварка е хазартна игра, която се играе със стандартно тесте 32 карти – от седмица до асо (както при Бридж-белот).
Сава Бинбаши - Сава Бинбаши е християнски военен командир от български или гръцки произход, военачалник от общобалкански мащаб, командвал османски и влашки войски, а по време на въстанието „Завера", организирано от Хетерията във Влашко през 1821 г.
Савана - Саваната е биом и природна зона, характеризираща се с обширни тревисти пространства и редки дървета и храсти.
Свастика - Свастиката представлява кръст, чиито рамене са пречупени 90° надясно или наляво. Символът (卐 или 卍) се изрисува предимно хоризонтално или под 45-градусов ъгъл.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.