Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

ра̀са

 

Тълковен речник

мн. раси, ж.
1. Исторически установена част от човечеството, която се обединява от общ произход, засвидетелстван от общи антропологични белези – цвят на кожата, форма на очите, структура на тялото и др. под. Жълта раса.
2. За животни – порода.
прил. расов, расова, расово, мн. расови. Расови предразсъдъци. Расов кон.

Синонимен речник

(същ.) племе, род, нация
(същ.) порода
(същ.) произход, семейство, сой
(същ.) родство

Българо-Английски речник

race
(порода) breed

Подробна информация от Wikipedia

Раса - При човека, раса е остаряло понятие, обозначаващо система за класификация, използвана да категоризира човешките същества в големи и отличаващи се популации или групи по анатомични, културни, етнически, генетични, географски, исторически, езикови или религиозни особености или социална принадлежност.
Раса (Италия) - Ра̀са (на италиански: Rassa) е село и община в Северна Италия, провинция Верчели, регион Пиемонт. Разположено е на 917 m надморска височина.
Владимир Расате - Владимир Расате е княз на България от 889 до 893 г. Той е първородният син на княз Борис I Михаил (управлявал от 852 до 889 и за кратко в 893, когато детронира Владимир), който предвид по-късните събития му преотстъпва трона, за да се замонаши и оттегли в манастир.
Рас ал-Хайма - Рас ал-Хайма (на арабски: رأس الخيمة) е съставно емирство в Обединените арабски емирства.
Рейш Ал Гул - Рейш Ал Гул (на английски: Ra's al Ghul) е измислен персонаж, злодей на ДиСи Комикс. Първата му поява е в Batman бр.
Рас бен Сака - 37.35, 9.75
Растения - Растенията (Plantae) са царство организми, включващо познати форми, като дървета, храсти, треви, лиани, папрати и мъхове, а според някои дефиниции и зелените водорасли.
Рафаело Санцио - Рафаело Санцио да Урбино (на италиански: Raffaello Sanzio da Urbino; наричан също Рафаело Санти или само Рафаело) е италиански художник и архитект от Флорентинската школа.
Рафаел Надал - Рафаел Надал Парера (на испански: Rafael Nadal Parera) е испански тенисист, роден на 3 юни 1986 г. в Манакор, град разположен на остров Майорка.
Расизъм - Расизмът е предразсъдък, основан на вярата, че съществуват човешки раси, които да имат физиологични особености и ярко изразени характеристики, които да предопределят тяхната култура и способности.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.