Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

оба̀че

 

Тълковен речник

съюз.
1. Изразява противопоставяне: но, ала. Извиках, обаче той не ме чу.
2. Нареч. Логическо уточнение за противопоставяне. Къщата обаче беше празна.

Синонимен речник

(нар.) въпреки че, но, при все това, макар, при това, все пак, независимо от
(нар.) ала, ама

Българо-Английски речник

however, (но) but
though (на края на изр.)
ОБАЧЕ той не беше прав however, he was not right; but he was not right; he was not right though
ОБАЧЕ сега (при сегашното положение) as it is, as things are/stand

Подробна информация от Wikipedia

Обадете се на Сол - „Обадете се на Сол“ (на английски: Better Call Saul) е американски драматичен сериал, който започва на 8 февруари 2015 г.
Обучение - Обучението е процес, който подготвя човек или група хора за длъжност в определен бъдещ момент. Придобиването на знания, умения и компетенции става в резултат на преподаване на професионални или практически умения и знания, които се отнасят до конкретни полезни компетенции.
Облаче ле бяло (телевизионно предаване) - Облаче ле бяло е публицистично телевизионно предаване по телевизия СКАТ за българите по света. То се излъчва веднъж в седмицата в рамките на един час, всяка събота от 16:00 часа.
Обучение по хранене - Обучение по хранене e която и да е комбинация за образователни стратегии, акомпанирани при определени условия на околната среда, които имат за цел да улеснят приемането на определени избори за храна и хранене, и свързаните с храненето поведения, които са благоприятни за здравето и благополучието.
Обучение в действие - Обучение в действие (на английски: action learning) е образователен метод), при който хората работят и учат заедно, като се заемат с истински проблеми и въпроси, както и разсъждавайки върху своите действия .
Обучение с утвърждение - В контекста на Изкуствения Интелект, терминът "Обучение с утвърждение" (анг. Reinforcement Learning) обозначава група от методи за автоматично самообучение.
Обучение чрез проучване - Обучение чрез проучване / изследване (на английски: Inquiry-based learning) е процес на обучение, в чиято среда, обучаемите са въвлечени в дейности, подтикващи ги да задават въпроси, да провеждат проучване, да разрешават дадени проблеми и по този начин да достигнат до определени изводи за заобикалящия ги свят.
Облаче ле бяло (албум) - Облаче ле бяло е четвърти студиен албум на българския поп-рок дует Дони и Момчил, издаден през 1997 година, от „Старс Рекърдс“.
Обучение, в чийто център е учащият/обучаемият - Обучение, в чийто център е учащият/обучаемият (на английски: Student-centered learning ) е образователен метод, който се фокусира по-скоро върху нуждите на обучаемите, отколкото върху останалите лица, имащи отношение към процеса на обучение.
Обучение посредством компютър - Обучение посредством компютър (на английски: Computer-mediated learning) е всяка форма на обучение, която се предоставя и подпомага от компютър.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.