Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

ноеза

 

Тълковен речник

Термин от философска дисциплина феноменология, който означава смисловия обект, предметния смисъл, който е резултат от активната дейност на съзнанието, референтът на ноетическите актове на съзнанието.
Виж ноема.

Етимологичен речник

гр. noesis – мислене, умозрение

Подробна информация от Wikipedia

Незастрашен вид - Незастрашен вид (на английски Least Concern (LC)) е категория на Международния съюз за защита на природата, към която се отнасят видове, които са изследвани и не са отнесени към никоя от другите съществуващи категории - застрашен вид, уязвим вид, почти застрашен вид или зависим от защита вид (преди 2001).
Независимост (площад в София) - Площад „Независимост“, наричан неофициално Ларгото, се намира в центъра на София. Дълъг е около 200 м и е широк 50 м.
Незаменими аминокиселини - Незаменимите аминокиселини са тези аминокиселини, които не могат да бъдат синтезирани в организма. По тази причина е необходимо да бъдат набавяни чрез храната.
Незабравка - Незабравката (Myosotis sylvatica) е многогодишно растение от семейство Грапаволистни (Boraginaceae) с произход Европа, Мала Азия, Централна Азия и Северозападна Африка.
Независимо сдружение „Екогласност“ - Независимото сдружение „Екогласност“, известно и само като „Екогласност“, е екологична неправителствена организация, учредена на 11 април 1989 г.
Незабравима - Незабравима (на турски: Unutulmaz) е турски сериал от 2009 и 2010 г. В Турция се излъчва по канал ATV всяка сряда от 20:00 българско време.
Незабравимата - Незабравимата (на английски: A Walk to Remember) е филм от 2002 г. американско-романтична драма режисиран от Адам Шанкман и написан от Карън Дженсън, базиран на роман от 1999 г.
Независима хърватска държава - Независимата хърватска държава (на хърватски: Nezavisna država Hrvatska) е хърватско държавно образувание в годините на Втората световна война на територията на днешните Хърватия и Босна и Херцеговина, съществувала в периода 1941 – 1944 година.
Независимо дружество за защита правата на човека - Независимото дружество за защита правата на човека, съкратено НДЗПЧ, е антикомунистическа организация в България.
Независима република Македония - Независима република Македония (НРМ) е неосъществен проект за създаване на марионетна прогерманска държава в Македония в края на Втората световна война.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.