Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

награ̀да

 

Тълковен речник

мн. награди, ж. Почетен знак, медал или предмет, даван за особени заслуги или от на благодарност. Правителствена награда. Получи първа награда в конкурса.

Синонимен речник

(същ.) възнаграждение, отличие, премия
(същ.) хонорар, плата
(същ.) отплата, възмездие
(същ.) наем, заплащане, заплата

Българо-Английски речник

reward, award, prize
първа НАГРАДА a first prize
парична НАГРАДА a cash prize
преходна НАГРАДА a challenge prize
Димитровска НАГРАДА a Dimitrov Prize
като НАГРАДА за as a reward for
спечелвам НАГРАДА win a prize, carry off a prize
получавам първа НАГРАДА win the first prize, bear/carry off the palm
Нобеловата НАГРАДА the Nobel Prize
носител на Нобеловата НАГРАДА а Nobel Prize winner
Международна НАГРАДА за мира the International Peace Prize
присъждам НАГРАДА на award a prize to

Подробна информация от Wikipedia

Награда - Награда е нещо, което се дава на отделно лице или група от хора като признание за високи постижения в дадена област.
Награда Небюла за най-добър сценарий - Награда Небюла за най-добър сценарий (на английски: Nebula Award for Best Script) е една от категориите, в които се връчва награда Небюла.
Награда "За свободата и бъдещето на медиите" - „За свободата и бъдещето на медиите“ (на немски: Preis für die Freiheit und Zukunft der Medien или на английски: Leipzig Media Award) e една от наградите, учредени през 2001 г.
Награда за музикален клип на Ем Ти Ви 2012 - Наградите за музикален клип на Ем Ти Ви 2012 се провеждат на 6 септември 2012 година в Стейпълс Център в американския град Лос Анджелис.
Награда Златна звезда - Наградите Златна звезда (на английски: Golden Star Award; на чешки: ocenění Zlatou hvězdu) са чешки порнографски награди, които се връчват ежегодно по време на еротичното шоу „Еротика секс Прага“.
Награда „Хюго“ за най-добра повест - Награда Хюго за най-добра повест (на английски: Hugo Award for Best Novella) е една от категориите, в които се връчва награда Хюго.
Награда „Хюго“ за най-добър разказ - Награда Хюго за най-добър разказ (на английски: Hugo Award for Best Short Story) е една от категориите, в които се връчва награда Хюго.
Награда „Хюго“ за най-добра кратка повест - Награда Хюго за най-добра кратка повест (на английски: Hugo Award for Best Novelette) е една от категориите, в които се връчва награда Хюго.
Награда Небюла за най-добра повест - Награда Небюла за най-добра повест (на английски: Nebula Award for Best Novella) е една от категориите, в които се връчва награда Небюла.
Награда „Нансен“ за принос към бежанците - Награда "Нансен" на Върховния комисар за бежанците на Организацията на Обединените Нации за принос към бежанците се присъжда всяка година отВърховния комисар за бежанците на Организацията на Обединените Нации (ВКБООН) на отделния човек, група или организация, като признание за изключителни заслуги към каузата на бежанците, разселените лица или на лица без гражданство.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.