Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

наводнѐние

 

Тълковен речник

мн. наводнения, ср. Стихийно бедствие, при което сушата е залята от вода.

Синонимен речник

(същ.) потоп, разливане
(същ.) наплив, нахлуване, нашествие
(същ.) наводняване, заливане
(същ.) прииждане, пълноводие, порой

Българо-Английски речник

flood, inundation
борба с наводненията flood control
НАВОДНЕНИЕто остави хиляди хора без подслон thousands of people were flooded out

Подробна информация от Wikipedia

Наводнение - Наводнение се нарича временното заливане на дадена земна местност или територия с огромно количество вода вследствие на повишаването на нивото на река, езеро, море или океан.
Наводнение на село Бисер - Наводнението на село Бисер от 6 февруари 2012 г. е причинено от скъсването на язовирна стена, което нанася много щети в района на селото и взема 10 жертви.
Наводнение в Северна Корея (2007) - Наводненията в Северна Корея през август 2007 г. предизвикат големи материални щети и човешки жертви.
Наводнение в Санта Катарина (2008) - Наводнението в Санта Катарина е следствие от силни дъждове през втората половина на ноември 2008 г..
Наводнение във Фиджи (2009) - Наводнението във Фиджи през 2009 г. започва на 10 януари и продължава през следващите дни.
Наводнение в Мозамбик (2000) - Наводнението в Мозамбик през 2000 г. е катастрофално природно бедствие, разразило се през февруари и март.
Наводнение във Виетнам (1999) - Наводнението във Виетнам в края на 1999 г. е сред най-тежките за страната от близо 1 век.
Наводнение в Канбера (1971) - Наводнението в Канбера от 1971 г. се причинява от порой, който се разразява на 26 януари 1971 г.
Наводнение в Лос Анджелис (1938) - Наводнението в Лос Анджелис от 1938 г. започва на 27 февруари, когато необичайно големи количества дъжд се изливат върху територията на Лос Анджелис, дължащи се на разразилата се буря в Тихия океан.
Наводнение в Сингапур (1978) - Наводнението в Сингапур през 1978 г. е едно от най-големите в историята на страната. Мусоните спомагат за разширяването на това бедствие от 2 декември 1978 г.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.