Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

концѐрт

 

Тълковен речник

мн. концерти, (два) концерта, м.
1. Изпълнение пред публика на подбрани и подредени музикални, литературни и др. творби. Симфоничен концерт. Концерт от народна музика.
2. Спец. В музиката – голямо произведение за солово изпълнение на инструмент и съпровод на оркестър. Концерт за пиано.
3. Прен. Разг. Ирон. Множество звуци, шумове, гласове. Жабешки концерт. Птичи концерт.
• прил. концертен, концертна, концертно, мн. концертни.

Българо-Английски речник

concert
(самостоятелен) recital
(муз. произведение) concerto
любител/посетител на КОНЦЕРТи a concert-goer
записано по време на КОНЦЕРТ recorded in concert

Подробна информация от Wikipedia

Концерт - Концертът (от на латински: concerto, "състезавам се") е вид представление на живо, при което музика се изпълнява пред публика.
Концертхусет - Концертхусет (на датски: Koncerthuset, бившата Копенхагенска концертна зала) проектирана от Жан Нувел е част от новия ДР град (DR Byen), в който се помещава датската радиопредавателна корпорация ДР.
Концертна зала - Концертна зала е културна сграда, която служи като място за концерти и представления, най-вече за класическа инструментална музика.
Концертна зала „Проф. Иван Вульпе“ - Концертна зала „Проф. Иван Вульпе“ е концертна зала в град Бургас, България. Помещава се в сграда – архитектурен паметник на културата, строена през 30-те години на XX век.
Концерт за флейта и момиче - „Концерт за флейта и момиче“ е български игрален филм (драма) от 1980 година на режисьора Атанас Киряков, по сценарий на Анжел Вагенщайн.
Концертмайстор - Концертмайстор (от немски Konzertmeister), музикален термин, с който се обозначава първият цигулар - солист на даден оркестър, а понякога и водачът на една от инструменталните групи в рамките на този оркестър.
Концерт (музикална форма) - Концертът е музикална форма, при която един или няколко инструмента изпълняват солова партия при съотнасяне на своята тема с тази на съпровождащия оркестър.
Комплекс „България“ - Комплекс „България“ е многофункционална сграда в София, включваща хотел (с ресторант и сладкарница) и концертна зала.
Солунска концертна зала - Солунската концертна зала (на гръцки: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης) е център за сценични изкуства в Солун, Гърция.
Концентрационен лагер - Концентрационният лагер (концлагер) е голям център за масово задържане, предназначен за политически затворници, както и за етнически или религиозни групи, които са лишени от свобода без съдебен процес.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.