йон

 

Тълковен речник

йонът, йона, мн. йони, (два) йона, м. Спец. В химията – частица с положителен или отрицателен заряд.
• прил. йонен, йонна, йонно, мн. йонни.

Българо-Английски речник

хим. ion

Подробна информация от Wikipedia

Йон - Йоните са електрически заредени частици, образувани при отделяне или приемане на електрони от атоми или молекули.
Йонас Бьоркман - Йонас Ларс Бьоркман (правописът е утвърден в България като немска транскрипция), правилно изписван като Юнас Ларш Бьоркман на шведски: Jonas Lars Björkman), е шведски тенисист и тенисен функционер, роден във Векшьо на 23 март 1972 г.
Йонна химична връзка - Йонната химична връзка възниква между атомите на елементи, които се различават много по своята електроотрицателност.
Йонги Мингюр Ринпоче - Йонги Мингюр Ринпоче е тибетски будистки монах и учител в традициите Карма Кагю и Нийнгма. В началото на 2000 година започва обиколки в Европа, САЩ и Азия.
Йония - Йония (на Древногръцки Ἰωνία или Ἰωνίη) е антична област на централния малоазийски бряг по бреговете на Егейско море.
Йона Тукусер - Йона Тукусер е български художник живописец.
Йонийски острови - Йонийските острови са група от гръцки острови в Йонийско море с обща площ 2307 квадратни километра. Състои се от 6 големи и множество малки острови: Корфу (Керкира), Левкада, Кефалония, Итака, Закинтос, Китира и др.
Йонизационна енергия - Йонизационната енергия се бележи с латинската буква I. Това представлява енергията необходима за отделянето на един или повече електрони от атома.
Йон Айвиде Линдквист - Йон Айвиде Линдквист (на шведски: John Ajvide Lindqvist) е шведски драматург, сценарист и писател на бестселъри в жанра хорър.
Йонийско море - Йонийско море (алб. Deti Jon, Нашето море, гр. Ιόνιο Πέλαγος, ит. Mare Ionio) е море в централната част от акваторията на Средиземно море, разположено между югозападните брегове на Балканския полуостров на изток, югоизточните брегове на Апенинския полуостров на северозапад и източния бряг на остров Сицилия на запад.thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да инсталираш речник плъгин в браузър IE или Firefox. Това е много удобно и спестява време.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.