Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

житиѐ

 

Тълковен речник

мн. жития и житиета, ср.
1. Разказ за живота на светец. Житието на св. Петка.
2. Биография. Разказах му моето житие.
• Житие-битие. Начин на живот; биография.

Българо-Английски речник

1. (на светец) (saint's) life, passional
2. (животопис) life, biography

Подробна информация от Wikipedia

Житие - Житието е основен литературен жанр, характерен за средновековната книжнина. То представлява животоописание (кратко или пространно) на личност, канонизирана от християнската църква и призната за религиозен и нравствен еталон.
Житие и страдания грешнаго Софрония - Житие и страдания грешнаго Софрония (по правопис от 1861: Житiе и страданiя грѣшнаго Софронiя) е автобиографичен разказ на българския възрожденски духовник и будител Софроний Врачански.
Първо Наумово житие - Първото Наумово житие е старобългарско агиографско произведение - най-старото житие на българския средновековен учен, книжовник и светец Наум Охридски.
Житен (област София) - Житен е село в район „ Нови Искър “ в Столична община, област София - град. Намира се в западна България.
Житен (област Добрич) - Житен е село в Североизточна България. То се намира в община Генерал-Тошево, област Добрич.
Житената питка (приказка) - Житената питка е персонаж от едноименната приказка, малък кръгъл пшеничен хляб, който е избягал от бабата и дядото които го изпекли, от различни животни (заек, вълк и мечка), но е изяден от хитрата лисица.
Житен бегач - Житният бегач (Zabrus tenebrioides) е бръмбар, представител на семейство Бегачи. Тялото му е дълго 14 – 16 mm, има смолисто черен гръб и смолисто кафява коремна страна.
Житен пазар - Житен пазар е малък площад в район Централен на град Пловдив. Той се намира на булевард „Шести септември“ и улица „Цар Иван Шишман“.
Житинени - Житинени (на македонска литературна норма: Житинени; на албански: Zhitineni) е село в Северна Македония, в Община Вапа (Център Жупа).
ЖИТИ - „ЖИТИ“ АД е дружество в Русе за производство на телове, гвоздеи и телени изделия, основано през 1924 г.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.