Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

ба̀нда

 

Тълковен речник

мн. банди, ж.
1. Група музиканти, които образуват инструментален състав.
2. Обществено зловредна, престъпна група от лица; шайка.

Синонимен речник

(същ.) шайка, дружина, група, тайфа, чета, орда
(същ.) мафия
(същ.) компания, кръг, клика, котерия
(същ.) отряд

Българо-Английски речник

1. (шайка) gang. band
презр. pack
2. муз. brass band

Подробна информация от Wikipedia

Банда - Бандата (от немски: Bande) е престъпна група, често съставена от близки приятели или роднини, с ясен водач и вътрешна организация, която се занимава с насилствени или незаконни дейности и претендира за контрол над дадена територия.
Бандар Абас - Бандар Абас (на персийски: بندر عباس) е град в Иран, столица на провинция Хормозган. При преброяването от 2011 г.
Бандата на Оушън - „Бандата на Оушън“ (на английски: Ocean's Eleven) е американски филм от 2001 г. с участието на режисьора Стивън Содърбърг.
Бандата на Оушън 2 - „Бандата на Оушън 2“ (на английски: Ocean's Twelve) е американски филм от 2004 г., продължение на касовия хит „Бандата на Оушън“ (2001).
Бандата от Комптън - „Бандата от Комптън“ (на английски: Straight Outta Compton) е американски филм от 2015 г. на режисьора Ф.
Банда Ачех - Банда Ачех (на индонезийски: Banda Aceh) е седалище и най-голям град в провиция Ачех, Индонезия, на остров Суматра, на надморска височина от 21 м.
Бандар Сери Бегаван - Банда̀р Серѝ Бега̀ван (на малайски: بندر سري بڬاوان, Bandar Seri Begawan) е столицата на Бруней, държава разположена в Югоизточна Азия и по-точно на остров Борнео (Калимантан).
Банда (море) - Море Банда (на английски: Banda sea; на индонезийски: Laut Banda) е междуостровно море на Тихия океан, разположено в източната част на Малайския архипелаг, на територията на Индонезия и Източен Тимор.
Банда на четиримата - Бандата на четиримата (на традиционен китайски: 四人幫, на опростен китайски: 四人帮, на пинин: Sìrén bāng) е група от лидери на Китайската комунистическа партия.
Бандата на Оушън 3 - „Бандата на Оушън 3“ (на английски: Ocean's Thirteen) е американски филм от 2007 г. на режисьора Стивън Содърбърг.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.