архитекту̀ра

 

Тълковен речник

ж., само ед.
1. Наука и изкуство за проектиране, изграждане и художествено оформяне на строителни обекти.
2. Строителен стил.
• прил. архитектурен, архитектурна, архитектурно, мн. архитектурни. Архитектурен проект. Архитектурен паметник.

Синонимен речник

(същ.) благоустройство, строителство, зидачество

Българо-Английски речник

architecture

Подробна информация от Wikipedia

Архитектура - Архитектурата (от старогръцки: ἀρχιτέκτων, „пръв/главен строител“) е наука и изкуство за изграждане на сгради и други строителни конструкции.
Архитектура на Търновската художествена школа - Архитектура на Търновската художествена школа е понятие с което в изкуствоведческата наука се обозначава строителното изкуство на Втората Българска държава.
Архитектура на католическите храмове в България - Архитектурата на сградите на католическите храмове и на другите католически институции по българските земи е под влиянието на еволюцията на църковното и гражданското строителство в Европа и въздействието на строителството на източноправославни храмове.
Архитектура на фон Нойман - Архитектура на фон Нойман (на английски: von Neumann architecture) е широко известен тип компютърна архитектура – принцип за съвместна организация и взаимодействие на хардуера и софтуера при организацията на изчислителния процес при компютрите.
Ренесансова архитектура - Ренесансова архитектура се нарича архитектурата в периода от началото на XV век до края на XVI и началото на XVII век.
Архитектурен стил - Архитектурният стил може да се определи като съвкупност от основни черти и признаци на архитектурата от определено време и място, проявяващи се в особеностите на функционалните, конструктивните и художествените ѝ страни (предназначение на сградата, строителни материали и конструкция, прийоми в архитектурната композиция).
Архитектурен брутализъм - Брутализъм (с този термин обикновено се означава новият брутализъм или необрутализмът, на англ. neobrutalism) – направление като стил в архитектурата от периода 1950 – 1970, първоначално възникнало във Великобритания.
Архитектурен комплекс „Музей на религиите“ - Архитектурен комплекс „Музей на религиите“ е музей в Стара Загора.
Архитектурни софтуерни шаблони - Архитектурните софтуерни шаблони (на английски: architectural patterns in computer science) са стандартни шаблони в софтуерната архитектура.
Балчишки дворец - Архитектурно-парковият комплекс „Дворецът“ се намира на около 2 км югозападно от центъра на град Балчик, област Добрич.thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да инсталираш речник плъгин в браузър IE или Firefox. Това е много удобно и спестява време.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.