Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

я̀ркост

 

Тълковен речник

яркостта, само ед., ж.
1. Качество на ярък.
2. Спец. Във физиката – величина, която показва интензитета на светлината върху дадена повърхност.

Синонимен речник

(същ.) бляскавост, блясък
(същ.) наситеност, гъстота, дълбочина
(същ.) червенина, руменина, топлина

Българо-Английски речник

brightness; brilliance; vividness; lucence, lucency
вж. ярък

Подробна информация от Wikipedia

Яркост - Яркостта е физична величина, характеризираща интензивността на светене на телата. Този термин е взет от фотометрията и е една от най-важните характеристики на цвета, особено в експонометрията.
Якост - Якостта е механично напрежение, при надхвърлянето на което се приема, че съответното тяло се разрушава.
Яростна битка - „Яростна битка“ (на английски: Gun Fury) е уестърн на режисьора Раул Уолш, който излиза на екран през 1953 година.
Ярост (филм, 1936) - „Ярост“ (на английски: Fury) е американски игрален филм от 1936 година, режисиран от Фриц Ланг. През 1995 г.
Ярост - Ярост в психиатрията е душевно състоние, което се отличава с крайност на интензивността на гнева. Когато човек преживее ярост, тя трае докато заплахата не е премахната или човека, което е под влиянието на яростта не е възпрепятстван.
Ярост (филм, 2002) - „Ярост“ е български игрален филм (драма, трилър) от 2001 година, по сценарий и режисура на Илиян Симеонов.
Ярост (пояснение) - Ярост в психиатрията е душевно състоние, което се отличава с крайност на интензивността на гнева.
Янко Станоев - Янко Станоев е български писател, основен представител на т.н. „инфантилна проза“ в българската литература от 70-те години на ХХ век.
Умора на материала - Умора на материалите е процес на постепенно натрупване на структурни повреди в резултат на повтарящи се променливи натоварвания, при което якостта на материала прогресивно намалява.
Янко Стоянчов - Янко Димитров Стоянчов е български политик от Демократическата партия и Демократическия сговор. Той е министър на обществените сгради, пътищата и благоустройството след Деветоюнския преврат (1923-1926).
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.