Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

ямурлу̀к

 

Тълковен речник

мн. ямурлуци, (два) ямурлука, м. истор. Мъжка горна дреха от дебел плат с форма на наметало с процепи за ръцете и с качулка.
Стана студено и овчарите се загърнаха в ямурлуците си.

Етимологичен речник

тур. yağmurluk от yağmur - „дъжд”
Традиционна дълга връхна дреха или наметало с качулка. Изработва се от домашно тъкан дебел вълнен плат, добре затепан. Нарича се още гу̀ня, япанджа̀к; (в Западна България и средната част на Северна България), опанджа̀к (в Средногорието), кѐбе или кеп̀е (в Родопите и Пирин), каба̀ница.
Ямурлукът е съставна част на пастирското и на пътническото облекло, употребявано в миналото от скотовъдци, колари и др. за предпазване от валежи и при лошо време. Най-често ямурлуците са едноцветни (бели, сиви, кафяви), но има и двуцветни, с ритмично редуващи се хоризонтални бели (бежови) и кафяви (черни) ивици. В някои райони ямурлукът е елемент на сватбеното облекло.

Българо-Английски речник

hooded cloak

Подробна информация от Wikipediathumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.