Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

я̀дрен

 

Тълковен речник

ядрена, ядрено, мн. ядрени, прил.
1. Който се отнася до ядро.
2. Който е свързан с процесите, ставащи в атомното ядро, и с изучаването им. Ядрен реактор. Ядрена физика. Ядрен синтез.
3. Който притежава ядрено оръжие. Ядрени държави.
• Ядрено оръжие. Оръжие, което използва за унищожителна сила енергията, получена при протичащите в атомните ядра процеси.

Българо-Английски речник

nuclear
биол. nucleate
ЯДРЕНa бомба a fission/nuclear bomb
ЯДРЕНa война a nuclear war
ЯДРЕНo оръжие a nuclear weapon
ЯДРЕНa подводница a nuclear-powered submarine

Подробна информация от Wikipedia

Ядрено оръжие - Ядреното оръжие е бомба, която използва освободената енергия или друг вид разрушителни ефекти, причинени от ядрени реакции.
Ядрени сили - Към 2012 година осем държави в света са разработили и изпробвали собствени ядрени оръжия. Пет от тях са официално признати ядрени сили по силата на Договора за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО).
Ядрена енергетика - Ядрената енергетика е клон на енергетиката, обхващащ генерирането на електрическа и топлинна енергия от ядрени реактори.
Ядрен реактор - Ядреният реактор е устройство, в което се задействат, управляват и поддържат ядрени верижни реакции (за разлика от ядрената бомба, където подобни реакции се предизвикват за част от секундата и са изцяло неуправляеми).
Ядрена война - Ядрена война е военен конфликт или политическа стратегия, при които се използват ядрени оръжия за нанасяне на щети по противника.
Ядрено делене - Ядрено делене в ядрената физика и ядрената химия е вид ядрена реакция, при която тежки атомни ядра се разпадат на по-леки такива със сравними маси.
Ядрено-магнитен резонанс - Ядрено-магнитният резонанс или по-често във физиката като ядрен магнитен резонанс (ЯМР) е физично явление, при което атомни ядра с различен от нула спин, поставени в магнитно поле, поглъщат и повторно излъчват в условието на резонанс поради преориентацията на магнитния им момент.
Ядрена програма на Северна Корея - Ядрената програма на Северна Корея е недокрай изяснен въпрос заради секретността при осъществяването ѝ.
Ядрена силова установка - Ядрена силова установка (ЯСУ) е силова установка, работеща от енергията на верижна реакция на делението на атомното ядро.
Ядрена физика - Ядрената физика е клон на физиката, изследващ ядрото на атома, най-често във връзка с ядрената енергия.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.