Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

ъ̀гъл

 

Тълковен речник

мн. ъгли, (два) ъгъла, м.
1. Спец. В геометрията – част от равнина между две прави линии, излизащи от една точка. Прав ъгъл. Тъп ъгъл. Рамо на ъгъла.
2. Място, където се пресичат две страни на един предмет или два предмета. Ъгъл на стаята. Заставам до ъгъла на къщата. Ъглите на масата.
същ. умал. ъгълче, мн. ъгълчета, ср.
• Остър ъгъл. Спец. Ъгъл, по-малък от 90°.
• Прав ъгъл. Спец. Ъгъл, равен на 90°.
• Тъп ъгъл. Спец. Ъгъл, по-голям от 90°.

Синонимен речник

(същ.) кът, кьоше, място
(същ.) завой, поврат

Българо-Английски речник

1. мат. angle
прав ЪГЪЛ а right angle
под прав ЪГЪЛ at right angles
пресичам се под прав ЪГЪЛ decussate
остър ЪГЪЛ an acute angle
тъп ЪГЪЛ an obtuse angle
вътрешен/външен ЪГЪЛ

Подробна информация от Wikipedia

Ъгъл - Ъгъл (или равнинен ъгъл) е геометричен обект, съставен от два лъча с обща начална точка, наричана връх на ъгъла.
Ъгъл на поетите - Ъгълът на поетите (на английски: Poets' Corner) е частта от южния трансепт на Уестминстърското абатство, в коята са погребани поети, писатели и драматурзи, или са поставени техни мемориали.
Ъгълът на Хайд Парк - "Ъгълът на Хайд Парк" (на английски: Hyde Park Corner) е британски документален късометражен ням филм, заснет от режисьора Уилям Фрийзи-Грийн през 1889 година.
Двустенен ъгъл - Множеството от точки в пространството, състоящо се от две полуравнини с общ контур, се нарича двустенен ъгъл.
В този ъгъл на света - „В този ъгъл на света“ (на японски: この世界の片隅に) е японски исторически анимационен филм от 2016 година на режисьора Сунао Катабучи по негов сценарий в съавторство с Чие Уратани, базиран на едноименния комикс от Фумийо Коно.В центъра на сюжета е млада жена, която се омъжва за непознат младеж и преживява Втората световна война със семейството му в Куре, важна военноморска база край Хирошима.
Ъглен - Ъглѐн (стара паралелна форма Аглен) е село в Северна България в община Луковит, област Ловеч. То е единственото от над 5000 български села, чието име започва с буквата Ъ.
Ъгли Кид Джо - „Ъгли Кид Джо“ (Ugly Kid Joe; в превод: „Грозното дете Джо“) е американска рок група от окръг Санта Барбара, щата Калифорния, стилистично определяна в обхвата на хард рок, хеви метъл и фънк метъл.
Ъглополовяща - Ъглополовящата (наричана още бисектриса) в един триъгълник е лъч, който се спуска от някой от ъглите му, разделя го на две равни части и пресича лежащата срещу него страна.
Ъглова честота - Ъглова честота (ω) е скаларна величина за скорост на въртене. Отнася се за ъгловото отместване за единица време (например при ротация) или за скоростта на промяна на фазата в синусоидална форма на вълната (например при трептения и вълни) или за скоростта на промяна на аргумента на синусоидална функция.
Ъглово ускорение - Ъглово ускорение е скоростта на промяна на ъгловата скорост. В SI то се измерва в радиани за секунда на квадрат (rad/s2) и обикновено се обозначава с гръцката буква алфа (α).
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.