Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

шѝфър

 

Тълковен речник

мн. шифри, (два) шифъра, м. Тайно писмо с уговорени условни знаци. Разчитам шифър.

Банков термин: условно съкратено означение на определени банкови операции с цел да се потвърди верността им, да се избегнат злоупотреби и да се запази банковата тайна, като се създадат условия за най-бързо и вярно отразяване на операцията.

Синонимен речник

(същ.) ключ
(същ.) легенда, условни знаци, код

Българо-Английски речник

cipher, key, code

Подробна информация от Wikipedia

Шифър - Шифър (на френски: chiffre – цифра; на арабски: صِفْر, sifr – нула) е всяка система от условни знаци, условна азбука от цифри или букви за записване и предаване на секретна информация .
Шифърът на Леонардо - За филма със същото име вижте Шифърът на Леонардо (филм).Шифърът на Леонардо (на английски: The Da Vinci Code) е роман от американския писател Дан Браун, публикуван през 2003 г.
Шифърът на Леонардо (филм) - За романа, на който се базира този филм вижте Шифърът на Леонардо.„Шифърът на Леонардо“ (на английски: The Da Vinci Code) е американски филм, базиран на романа Шифърът на Леонардо от Дан Браун.
Шифър на Виженер - Шифърът на Виженер е метод за шифроване на текст като се използва поредица от различни шифри на Цезар, свързани с буквите на ключова дума.
Шифър на Цезар - Шифърът на Цезар е вид шифър с пряка субституция (субституционен шифър) – това означава, че всяка буква се замества само с една и съща друга буква, в целия текст.
Шифър на нихилистите -
Шифроване - Шифроване, шифриране или криптиране е промяната на данни, например текст, от форма на четлив текст в някакъв неподлежащ на разчитане вид.
Шифратор - Шифраторът, наричан още кодер, е комбинационна логическа схема, която генерира двоичен изходен код, определящ еднозначно активирания входен сигнал.
Клаудия Шифер - Клаудия Шифер (на немски: Claudia Schiffer) е германска манекенка.
Фердинанд Шилър - Фърдинанд Канинг Скот Шилър (на английски: Ferdinand Canning Scott Schiller) е британски философ, близък до философското течение прагматизъм.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.