Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

цикло̀н

 

Тълковен речник

мн. циклони, (два) циклона, м. Спец. Атмосферно явление, изразяващо се в бурни спиралообразни ветрове.

Синонимен речник

(същ.) вихър, вихрушка, буря, хала, смерч, ураган, виелица

Българо-Английски речник

cyclone

Подробна информация от Wikipedia

Циклон - Циклон наричаме спираловидното възходящо движение на въздуха в посока от периферията към центъра на въздушната маса в резултат на кръгово разположение на изобари, понижаващи своите стойности в същата посока.
Циклон Б - Циклон Б (на немски: Zyklon B) е пестицид, използван за Холокоста. По други твърдения е прилаган за дезинфекция в концентрационните лагери, на сгради и дрехи.
Циклон (ракета) - Циклон е руска/украинска ракета-носител основно използвана за извеждане на спътници от класа на Метеор и Космос в ниска околоземна орбита.
Циклонен танц - "Циклонен танц" (на английски: Cyclone Dance) е американски късометражен ням филм от 1895 година на режисьора Алфред Кларк с участието на Лола Ибери, заснет в лабораториите на Томас Едисън в Ню Джърси.
Циклон (пояснение) - Циклон може да се отнася за:
Циклоп - Циклопът („кръглоок“, от гръцки: κύκλος – „кръгъл“ и όψ – „око“) е същество от гръцката митология. Представлява огромно чудовище с едно око в средата на челото.
Циклотрон - Циклотронът е цикличен ускорител на частици, в който частиците се движат в постоянно хомогенно магнитно поле, а за ускорението им се прилага високочестотно електрично поле с постоянна честота.
Циклопия - Циклопия в медицината се нарича получена деформация в ембрион, в резултат на което се наблюдават различни видове мутации, свързани с развитието на лицето.
Циклопът - „Циклопът“ е български игрален филм (драма) от 1976 година, по сценарий и режисура на Христо Христов. Оператор е Венец Димитров.
Циклохексан - Циклохексанът е органично съединение от класа на циклоалканите.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да инсталираш речник плъгин в браузър IE или Firefox. Това е много удобно и спестява време.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.