храна̀

 

Тълковен речник

мн. храни, ж.
1. Това, което се яде и пие, за да се поддържа организмът в добро състояние. Пълноценна храна. Слаба храна.
2. Прен. Само ед. Това, което задоволява вътрешни нужди. Храна за чувствата. Храна за ума.
3. Обикн. мн. Жито, зърно, фураж. Зърнени храни.

Библейско тълкуване: В старите времена, хората са се хранили само с произведенията на своята си земя. Палестина е давала изобилно и животинска и растителна храна; но на Изток растителната храна, се е употребявала повече от животинската. Там хлябът е главната храна, а другите храни са боб, леща, лук, грозде, дървено масло, мед, козе и краве мляко. С тези храни са се хранили в старо време и евреите - Бит. 25:29-34; 4Цар. 4:38-41. Рибата е била обикновената храна в местата, където е успявало риболовството, и много се е употребявала в Египет, там където са ставали и краставици, дини, праз и чеснов лук - Чис. 11:5. И днес още египтяните употребяват тази храна.

Синонимен речник

(същ.) ядене, гозба, готвено, манджа, ястие
(същ.) продукти, продоволствие
(същ.) кърма
(същ.) провизии, запас
(същ.) хранителни продукти
(същ.) обед, вечеря

Българо-Английски речник

1. food; nourishment, nutrition, nutriment, sustenance
(на добитък) fodder
(припаси) victuals, eatables, sl. eats, peck
(в пансион) board
(в стол, болница) dietary
(ядене) meal
здава ХРАНА wholesome food
скромна ХРАНА a frugal diet
суха ХРАНА provisions, воен. рersonal rations
топла ХРАНА a cooked meal, cooked food
на обща ХРАНА on a normal diet
ХРАНА останала в чинни и пр. scraps, scrapings of plates and dishes
ХРАНА и квартира board and lodging; keep
надница 10 лири с ХРАНА в квартира wages ten pounds and all found
надница 10 лири без ХРАНА и квартира wages ten pounds and find yourself
хубава ХРАНА soft tack
заХРАНАи облекло torfood and clothing; for back and belly
2. прен. food, nourishment, sustenance
духовна ХРАНА mental/intellectual food, spiritual food/nourishment, nurture of the mind, mental pabulum
3. мн.ч. foodstuffs
зърнени храни grain, cereals. хранач, храначка feeder (и тех.)

Подробна информация от Wikipedia

Храна - Храна са веществата, консумирани от живите организми за да го захранват. Храната включва хранителни вещества и питейна вода.
Храна за върколаци - „Храна за върколаци“ е сборник от поредицата с любовна лирика от писателя Добромир Славчев, издаден през 2013 г.
Храна в Древен Египет - Основна храна в Египет били хлябът и бирата. Хлябът се произвежда най-вече от пшеница, но също и от други зърнени култури и дори от лотос.
Хранителна добавка - Хранителните добавки са вещества с изкуствен или естествен произход, които обикновено не се използват самостоятелно като храна или като преобладаваща съставка при производство на храни, независимо от това дали имат хранителни свойства.
Храносмилане - Храносмилането е процес на механично и химично преработване на храната до вид, в който тя може да бъде усвоена от организма на животните.
Храносмилателна система - Храносмилателната система (на латински: Systema digestorium) представлява група от органи, свързани морфологично и функционално в една силно навита храносмилателна тръба.
Хана Монтана - „Хана Монтана“ (на английски: Hannah Montana) e американски комедиен сериал, който се излъчва между 24 март 2006 г.
Хранене - Храненето е основен жизнен процес, свързан с приемането, преработването и усвояването на храна от околната среда, необходима за изграждане и обновяване на клетките и тъканите, осъществяване и регулиране на жизнените функции на организма, както и компенсиране на изразходената от него енергия.
Хана Аренд - Хана Аренд (на немски: Hannah Arendt; на немски: Hannah Arendt) е германо-американски политически теоретик и философ, оказала сериозно влияние върху съвременната философия с книгата си за тоталитаризма.
Хранителна верига - Хранителната верига (или по-коректно хранителна мрежа) е поредица организми в дадена екосистема, която служи за пренос на хранителната енергия.thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да инсталираш речник плъгин в браузър IE или Firefox. Това е много удобно и спестява време.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.