Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

хипофѝза

 

Тълковен речник

мед. Ендокринна жлеза, разположена в хипофизната ямка на sella turcica. Има овална форма и малки размери. Прикрепена е към хипоталамуса чрез инфундибулум. Състои се от аденохипофиза и неврохипофиза.

Синонимен речник

хипофизна жлеза

Българо-Английски речник

анат. hypophysis, pituitary (gland)

Подробна информация от Wikipedia

Хипофиза - Хипофизата (хипофизната жлеза) е малък ендокринен орган в човешкото тяло, разположен в sella turcica. Тя ръководи дейността на всички останали жлези в човешкото тяло, като оказва ефективен контрол върху тях.
Хипофизарен нанизъм - Хипофизарен нанизъм е изоставане в растежа, дължащо се на намалена продукция на хипофизния соматотропен хормон (СТХ).
Хипофизарен гигантизъм - Хипофизарен гигантизъм – израстването в детска възраст над физиологично нормалните ръстови стойности, поради увеличена продукция на хипофизния соматотропен хормон (СТХ).
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.