Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

хиѐна

 

Тълковен речник

мн. хиени, ж. Хищен бозайник от рода на кучетата, който се храни основно с мърша.

Библейско тълкуване: Едно месоядно животно от рода на кучето, но различно от него по нозете си, които имат по четири пръсти, по четинестата си грива, и по задницата си, която е по-ниска от предницата. Храни се с мърша. Вероятно това е животното, което поради викът му евреите го наричат И. Някои речници, приемат името И за общо име, под което разбират всички островни зверове (думата И значи остров), но това не е съвместимо с местата, където това име се споменава с имената на особени видове животни. Други го смятат за Чакал, обаче в Ис. 13:22, тази дума е след думата И.

Синонимен речник

(същ.) грабител, хищник, пантера, кръволок, кръвожадник

Българо-Английски речник

зоол. hyena, hyaena

Подробна информация от Wikipedia

Хиени - Хиените (Hyaena) са род средноголеми бозайници от семейство Хиенови (Hyaenidae).
Хиената - „Хиената“ (на испански: La hiena) е мексиканска теленовела от 1973 г., създадена от Каридад Браво Адамс, режисирана и продуцирана от Ернесто Алонсо за Телевиса.
Хинап - Хинапът (Zizyphus vulgaris), известен в България и като финап, янап, барбарошка, дзиндзифка или китайска фурма, е ниско дърво или храст от семейство Зърникови.
Хиенови - Хиеновите (Hyaenidae) са семейство хищници, които се срещат в Африка и Азия.
Хиеново куче - Хиеновото куче (Lycaon pictus) е хищник от семейство Кучеви, срещащ се в Африка. Дължина на тялото 1 м (+ 40 см.
Химена Дуке - Химена Дуке (на испански: Ximena Duque) e колумбийска актриса.
Химена Наварете - Химена Наварете Росет (на испански: Ximena Navarrete Rosete) е мексиканска актриса, модел и победителка в конкурса за красота Мис Вселена 2010.
Хиераполис - Хиераполис (на старогръцки: Ἱεράπολις; на латински: Hierapolis, Hieropolis, „Свещен град“) е древногръцки град в древна Фригия в Мала Азия (днес Турция, на планината над Памуккале), в долината на река Ликос на пътя от Сарди за Апамея, Фригия.
Химена Суарес - Химена Суарес (на испански: Ximena Suárez) е мексиканска сценаристка на теленовели, изградила кариера в компаниите Телевиса (Мексико), Америка Продуксионес (Перу) и Капиталвижън Интернешънъл Корпорейшън (САЩ).
Химена Ерера - Карла Химена Ерера Боулес (на испански: Carla Ximena Herrera Bowles) е боливийска актриса и певица, която живее и работи в Мексико.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.