Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

хап

 

Тълковен речник

хапът, хапа, мн. хапове, (два) хапа, м. Разг. Малко блокче лекарство, което се гълта наведнъж; хапче, таблетка. Вземам два хапа на ден.
• Горчивият хап. Неприятност, която трябва да се преживее.

Българо-Английски речник

pill, tablet, pellet
горчив ХАП прен. a bitter pill (to shallow)
подслаждам горчивия ХАП gild the pill

Подробна информация от Wikipedia

Хаплоиден набор - Ядрото на еукариотна клетка е хаплоидно ако в него има единичен набор от хромозоми, всяка от които не е част от хомоложна двойка.
Хаплогрупа - Хаплогрупата е понятие на популационната генетика – науката, която изучава генетичната история на човечеството.
Хапещи въшки - Хапещите въшки (Mallophaga), наричат се още пухоперояди, перояди, пухояди или космояди, са разред паразитни насекоми.
Хапнарфьордюр - Ха̀пнарфьо̀рдюр (на исландски: Hafnarfjörður, ['hapnarˌfjœrðʏr]), наричан също Хабнарфьордюр и Хафнарфьордур, е град в югозападна Исландия.
Хапкидо - Хапкидото е корейско бойно изкуство.
Хапи - Хапи е египетски бог на плодородието и нилските наводнения. От него зависели приижданията на река Нил.
Хапки от реалността - „Хапки от реалността“ (на английски: Reality Bites) е американски комедийно-драматичен филм от 1994 г.
Хапаранда - Хапаранда (на шведски: Haparanda; на фински: Haaparanta, Хаапаранта) е град в североизточна Швеция, лен Норботен.
Хапалемур - Хапалемурът (Prolemur simus) е вид бозайник от семейство Лемурови (Lemuridae), единствен представител на род Prolemur.
Хаплогрупа G2c - Хаплогрупата G2c (G5) е Y-хромозомна хаплогрупа и се определя от наличието на мутацията M377. Тя е клон на хаплогрупа G, която от своя страна се определя от наличието на мутацията M201. G2c е основната хромозома на Y-хромозомната хаплогрупа, а в същото време е и уникална, тъй като се среща с много висока честота сред ашкеназите.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.