Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

фарао̀н

 

Тълковен речник

мн. фараони, м. Истор. Държавен глава монарх в древен Египет.
• прил. фараонов, фараонова, фараоново, мн. фараонови. Фараонов слуга.
• прил. фараонски, фараонска, фараонско, мн. фараонски. Фараонска войска.

Библейско тълкуване: Фараон е чиста Египетска дума, заета в Еврейския език, и значи цар; заради това навсякъде, където се среща, тя означава "цар". Така Фараон Вафрий е същият цар Вафрий. Прилежащото изображение, снето от един Египетски камък, представя образът на една Фараонова дъщеря, вероятно Сисаковата.

Не по-малко от дванадесет или тринадесет Египетски царе, са споменати в Св. Писание, и с изключение на четирима, всичките носят общия титул "Фараон". Двама от тях, заедно с този титул, носят и собствени имена - Нехао и Вафрий.

Следва изложение на имената им по ред. Някои от тях, със старанията на Шамполион и други, са вече отъждествени с имената на царе, познати ни от други източници, а останалите още са неизвестни. Толкова кратки, неясни и противоречиви са подробностите, изложени в Египетската история и старото летоброене, че никое име преди Сисак не може безспорно да се отъждестви.

1. Фараон - Бит.12:15, по времето на Авраам (1920г. преди Р.Х.). Вероятно е бил цар от Тивската династия.
2. Фараон, господарят на Йосиф - Бит. 37:36, 39-50гл.; Д.А. 7:10,13, (1728г. преди Р.Х.). Някои предполагат, че Фараон, комуто Йосиф стана везир, е син на гореспоменатия в Бит. 37:36.
3. Фараон, който не познаваше Йосиф, и под когото Мойсей бе роден, (1571г. преди Р.Х.) - Из.1:8; Д.А. 7:18; Евр. 11:23.
Твърде е вероятно да е имало друг Фараон по времето, когато Мойсей побягна в Мадиамската земя, който умря преди връщането на осемдесетгодишния Мойсей от Мадиам в Египет - Из. 2:11-23, 4:19; Д.А. 7:23.
4. Фараон, под чието царуване израилтяните излязоха от Египет, и който погина в Червеното море (1491г. преди Р.Х.) - Из. 5-14гл.; 4Цар. 17:7; Неем. 9:10; Пс. 135:9, 136:15; Рим. 9:17; Евр. 11:27.
5. Фараон по времето на Давид (1030г. преди Р.Х.) - 3Цар. 11:18-22.
6. Фараон, тъстът на Соломон (1010г. преди Р.Х.) - 3Цар. 3:1, 7:8, 9:16,24.
7. Сисак, към края на Соломоновото царуване, и през Ровоамовото, (975г. преди Р.Х.) - 3Цар. 11:40, 14:25; 2Лет. 12:2.

Оттук нататък вече се споменават собствените имена на Египетските царе. Виж. Сисак.
8. Зара, Египетско - Етиопски цар по времето на Аса, (930г. преди Р.Х.), наричан в други източници Осорхон. Виж Зара IV.
9. Сова, или Севех, съвременник на Ахаз (730г. преди Р.Х.) - 4Цар. 17:4. Виж Сова.
10. Тирак, Етиопско - Египетски цар, по времето на цар Езекия, (720г. преди Р.Х.) - 4Цар. 19:9; Ис. 37:9. Той е Теархъ на Страбон, и Таракль на Манетон - Виж Тирак.
11. Фараон Нехао, по времето на цар Йосия (612г. преди Р.Х.) - 4Цар. 23:29,30, и др; 2Лет. 35:20-24, и др. Нехао, син Псаметихов. Виж Нехао.
12. Фараон Вафрий, съвременик на Навуходоносор, и внук на Нехао; Херодот го нарича Априис. Той се съюзи със Седекия против Навуходоносор, прогони асирийците от Палестина, превзе Тир и Сидон, и се върна в Египет с голяма плячка. Вижда се, че не е съдействал за предпазването на Ерусалим от разрушение - Ер. 37:1-5, 47:1; Ез. 29-32гл. Царува двадесет и пет години, и след неуспешния си поход против Киринея, войската му го свали от престола, според думите на Еремия - Ер. 44:30.

Българо-Английски речник

Pharaoh

Подробна информация от Wikipedia

Фараон - Фараон е титла на владетеля в Древен Египет. Терминът в превод от древноегипетски означава „голям дом“ или „палат“; първоначално се е използвал за дома, в който живее владетелят, но по-късно възприема днешното си значение.
Фараони в хронологичен ред - Този списък на фараони, подредени в хронологичен ред и групирани по династии е тема на много спорове, и най-вече тези от по-древните епохи.
Фараоново куче - Фараоново куче е порода кучета. То е средно голямо, с изчистени линии. Козината му е къса, червеникаво-кафява, мека и лъскава.
Фараон (роман) - „Фараон” (на полски: Faraon) е роман на полския писател Болеслав Прус, написан в периода 1895-1896 г. и публикуван като отделна книга през 1897 г.
Фараонов бухал - Фараонов бухал (Bubo ascalaphus) е вид птица от семейство Совови (Strigidae). Видът е незастрашен от изчезване.
Шестнадесета династия на Древен Египет - 16-та династия на Древен Египет управлява 50 години Горен Египет по времето на Втория преходен период (ок.
Фарао - „Фарао“ (на английски: Pharao) е сред най-успешните евроденс групи в Германия.
Фарана - Фарана (на френски: Faranah) е град в централноюжна Гвинея. Административен център на регион Фарана и префектура Фарана.
Фара Новарезе - Фа̀ра Новарѐзе (на италиански: Fara Novarese; на пиемонтски: Fara, Фара) е село и община в Северна Италия, провинция Новара, регион Пиемонт.
Фарана (регион) - Фарана (на френски: Région de Faranah) е регион в централна Гвинея. Площта му е 35 581 квадратни километра, а населението, по преброяване от март 2014 г., е 941 554 души.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.