Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

учредѝтелен

 

Тълковен речник

учредителна, учредително, мн. учредителни, прил. Който е свързан с основаването, учредяването на организация, предприятие и др.; организационен. Учредително събрание.

Синонимен речник

(прил.) организационен, устройствен, основен

Българо-Английски речник

constituent, constitutive
учредително събрание a constituent assembly

Подробна информация от Wikipedia

Учредителен конгрес на БСДП - Учредителеният конгрес на Българската социалдемократическа партия е учредително събрание на партията, състояло се на 2 август 1891 (20 юли по стар стил) под връх Бузлуджа в Стара планина, по инициатива на Димитър Благоев.
Учредителен конгрес на Съюза на българските конституционни клубове - Учредителният конгрес на Съюза на българските конституционни клубове, българска политическа партия в Османската империя, се провежда през септември 1908 година в Солун, главния град на Македония.
Учредителен събор на македонските бежански братства - Учредителният събор на македонските бежански братства е конгрес на македонската имиграция в България, проведен в София от 22 до 25 ноември 1918 година, на който се учредява Съюзът на македонските емигрантски организации.Конгресът е проведен в зала №8 на Софийския университет.
Учредително събрание - Учредителното събрание в Търново (10 февруари 1879 – 16 април 1879) е първото Народно събрание на България след Освобождението на страната от османско владичество през 1878 година, вследствие на Руско-турската война от 1877 – 1878 година.
Учредително събрание (Франция) - Националното учредително събрание (на френски: Assemblée nationale constituante) е революционен парламент във Франция, действал от 1789 до 1791 година, по време на Френската революция.
Учредителна конференция на ВМРО (обединена) - Учредителната конференция на Вътрешната македонска революционна организация (обединена) е проведена във Виена, Австрия, от 1 до 11 октомври 1925 г.
Учредително събрание (Народна република Македония) - Учредителното събрание на Народна република Македония е най-висшият орган на законодателна власт, натоварен с допълнителна задача да приеме конституция на югославската република.
Учредително събрание (пояснение) - Учредително събрание може да се отнася за:
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.