Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

ура̀

 

Тълковен речник

междум.
1. Боен вик на войска.
2. Вик за изразяване на радост, възторг, поздрав.

Българо-Английски речник

hurrah, hurray
(от радост) whopеe
викове УРА cheers
викам УРА cheer, raise a cheer
гръмко УРА а storm of cheers, ringing cheers
вдигам нa УРА mob; hiss, hoot; rag

Подробна информация от Wikipedia

Уран (планета) - Уран е седмата планета от Слънчевата система. Тя има третия по размер планетарен радиус и четвърта по големина планетарна маса в Слънчевата система.
Урал (планина) - Планината Урал е планинска система в Русия, разположена между Европа и Азия, респективно Източноевропейската равнина на запад и Западносибирската равнина на изток.
Уравнение - Уравнението е математическо равенство, съдържащо една или повече променливи. Решаването на уравнението се състои в намирането на стойностите на променливите, за които равенството би било изпълнено.
Уран (митология) - Уран (от гр. Ουρανός, „небе“) — в древногръцката митология — върховен бог, първият владетел на Вселената, цар на небето.
Уран (елемент) - Уранът е тежък, силно токсичен, радиоактивен метал с блясък. Означава се с U и е 92-ят елемент в периодичната система, принадлежащ на групата на актинидите.
Уравнения на Максуел - Уравненията на Максуел или уравнения на Максуел-Херц са система от 4 уравнения, обобщени от Джеймс Кларк Максуел, които описват поведението на електрическото, магнитното и електромагнитно полета, както и взаимодействието на последните с веществени среди.
Уравнение на електромагнитните вълни - Уравнението на електромагнитните вълни е частно диференциално уравнение от втори ред, което описва разпространението на електромагнитните вълни в материална среда или във вакуум.
Уран-235 - Уран-235 (235U) е изотоп на урана. Той е единственото атомно гориво, което се среща на Земята в естествен вид.
Урал (река) - Урал (на руски: Ура́л; на башкирски: Яйыҡ; на казахски: Жайық) е река в Европейска Русия, Република Башкортостан, Челябинска област и Оренбургска област и Казахстан, Актобенска област, Западноказахстанска област и Атърауска област.
Уравнение на Шрьодингер - Уравнението на Шрьодингер е постулат в квантовата механика. То е частно диференциално уравнение от втори ред за еволюцията на вълновата функция:
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.