универса̀лен

 

Тълковен речник

универсална, универсално, мн. универсални, прил.
1. Който е разностранен, всеобхватен. Универсални знания. Универсални умения.
2. Който може да служи за много цели или дейности. Универсална отвертка. Универсален ключ. Универсален магазин.
същ. универсалност, универсалността, ж.

Синонимен речник

(прил.) всесветски, миров, световен, всемирен, международен, интернационален, космополитен
(прил.) общ, всеобщ, всеобхватен, всестранен, повсеместен, масов, разпространен, вездесъщ

Българо-Английски речник

universal; all-purpose, omnipurpose
тех. omnidirectional, omnidirective
УНИВЕРСАЛЕН магазин a department/general store, a general shop
универсално средство a universal remedy, panacea, cure-all
УНИВЕРСАЛЕН гений a versatile genius

Подробна информация от Wikipedia

Универсален десантен кораб - Универсален десантен кораб, съкратено УДК (на английски: Landing Helicopter Attack (LHA) или Landing Helicopter Dock (LHD)) – подклас на десантен кораб, обединяващ в себе си повечето функции, необходими за стоварване на морски десант.
Универсален комуникационен формат - Универсален комуникационен формат, УКФ (на английски: Universal communication format, UCF) е комуникационен протокол, разработен от Института IEEE за мултимедийна комуникация.
Универсален магазин - Универсалният магазин е вид голям магазин за търговия на дребно.
Уникод - Уникод (на английски: Unicode) е стандарт в компютърната индустрия за кодиране, представяне и обработка на текст на повечето писмености в света.
Универсален дизайн - Универсалният дизайн е дизайн, който взема предвид ползваемостта. С други думи, универсален дизайн е такъв дизайн, който има за цел да създаде дадена система (структура, устройство, процедура, упътване и т.н.) по начин, който да позволява в максимална степен на различни групи хора да могат да работят с нея ефективно или да могат да получат от нея ефективно обслужване.
Универсален скачващ модул - Универсалния скачващ модул (УСМ) (на руски: Универсальный стыковочный модуль, на английски: Universal Docking Module), впоследствие преименуван на Възлов модул (на руски: Узловой Модуль, на английски: Uzlovoy Module), е планиран компонент на Международната космическа станция, който се е предвиждало да бъде пострен от Ракетно-космическа корпорация „Енергия“ и ГКНПЦ.
Универсална титла на WWE - Универсалната титла на WWE е Световна Титла в Тежка Категория, създадена и използвана от американската професионална кеч организация WWE за шоуто Първична сила.
Универсален спортен комплекс (ЦСКА Москва) - Универсалният спортен комплекс в Москва е мултифункционален спортен комплекс. В него се провеждат състезания по баскетбол, хандбал, футзал, тенис, бокс, борба и други спортове.
Универсална артилерия - Универсалната артилерия е корабна артилерия с универсално предназначение, способна да води ефективен огън по морски, брегови и въздушни цели.
Универсална десетична класификация - Универсалната десетична класификация (съкратено УДК) е система за библиотечна класификация, разработена от белгийските библиографи Пол Отле и Анри Лафонтен в края на 19 век.thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да инсталираш речник плъгин в браузър IE или Firefox. Това е много удобно и спестява време.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.