Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

ту̀хла

 

Тълковен речник

мн. тухли, ж. Правоъгълен блок от изпечена глина, който се използва в строителството.
прил. тухлен, тухлена, тухлено, мн. тухлени. Тухлена къща. Тухлен цвят.

Библейско тълкуване: Тухлата е един вид широк и тънък кирпич, който обикновено се прави от чиста кал, и се изпича в пещ. Много тухли са били разпръснати в долината на Тигър и Ефрат, (виж Вавилон), и са дали на пленения пророк Езекил средство, за да нарисува обсадата на Ерусалим - Ез. 4:1. Такива рисунки на места, както и на животни и на хора, изобилват по тухлите, които наскоро са се изровили из старите могили на Асирия. В Ниневия, Лейард намерил една обширна стая, пълна с такива нарисувани тухли, като сбирка от исторически архиви - Езд. 6:1 Всяка една от тях е около един крак на дължина и на ширина, и три пръста дебела. Виж Кирпичи.

Българо-Английски речник

brick
направен/построен от тухли brick-built, brick-made, brick (attr.)
решетна ТУХЛА a lattice/hollow brick
парче ТУХЛА brick-bat

Подробна информация от Wikipedia

Тухла - Тухла е блок от изпечена глина, използван като строителен материал. В зависимост от предназначението ѝ, тухлата може да бъде плътна или с различни по форма кухини.
Гоце Делчев (квартал) - „Гоце Делчев“ е южен квартал на българската столица София. Кръстен е на българския национален герой Гоце Делчев.
Туларемия - Туларемия е природноогнищно инфекциозно заболяване причинено от бактерия Francisella tularensis. Болестта е зооноза.
Тула - Тула (на руски: Тула) е град в Русия, административен център на Тулска област. Населението на града през 2017 г.
Тулан - „Тулан“ е фабрика за производство на радиоапарати в Бургас.
Тузла - Тузла (на бошняшки: Tuzla, името идва от турски език, в превод „tuzu“ значи „сол“) е град в североизточната част на Босна и Херцеговина, административен център на Тузлански кантон.
Тузла (остров) - Тузла (на украински, руски и кримскотатарски: Тузла) е пясъчен остров в Керченския пролив.
Тузла (пояснение) - Тузла произлиза от турската дума tuz (мн. ч. tuzlar) – сол. Използва се със значение солено място.
Тула (Италия) - Ту̀ла (на италиански и на сардински: Tula) е село и община в Южна Италия, провинция Сасари, автономен регион и остров Сардиния.
Тузлански кантон - Тузлански кантон (на бошняшки: Tuzlanski kanton, на хърватски: Tuzlanska županija, на сръбски: Тузлански кантон или Tuzlanski kanton), или Кантон Тузла, е сред 10-те кантона на Федерация Босна и Херцеговина, Босна и Херцеговина.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да инсталираш речник плъгин в браузър IE или Firefox. Това е много удобно и спестява време.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.