Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

транслитера̀ция

 

Тълковен речник

ж., само ед. Спец. В езикознанието – предаване на букви от една азбука чрез букви от друга азбука, без оглед на оригиналния им изговор.

Българо-Английски речник

вж. transliteration

Подробна информация от Wikipedia

Транслитерация - Транслитерация (от латинските думи trans - пре(з) и littera - писмено̀, буквално „презаписване“) е предаването на текст от една писмена система със средствата на друга писмена система, с помощта на определено съответствие между графемите на двете системи.
Транслитерация на българските букви с латински - Транслитерация на българските букви с латински, наречена още латинска транслитерация или латинизация/романизация на българския език, е процесът на заменяне на българските кирилски знаци със знаци, базирани на латинската азбука.
Транслитерация на български имена с латиница (1956) - Транслитерацията на български имена с латиница дълго време не е била стандартизирана, поради което на практика възникват и се налагат различни начини за предаване на българските собствени имена на чужди езици с латиница.
Обтекаема система за транслитерация на българската кирилица - Обтекаемата система е официалната българска система за латинска транслитерация на български думи:
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.