тира̀н

 

Тълковен речник

мн. тирани, м. Тиранин.

Библейско тълкуване: Един ефесянин, в училището на когото Павел защитаваше Евангелските учения - Д.А. 19:9. Вероятно той е бил грък, учител по реторика и философия; други предполагат, че е бил Еврейски равин, който учителствувал в някое народно училище.

Синонимен речник

(същ.) диктатор
(същ.) деспот, самовластник, господар, подтисник, насилник, сатрап, деребей
(същ.) властелин, автократ

Българо-Английски речник

tyrant; bully

Подробна информация от Wikipedia

Тиран - Тираните са хора, които притежават абсолютна (неограничена) власт. Думата идва от гръцкото τυραννος ('тюраннос').
Тирана - За футболния отбор вижте Тирана (отбор).
Тиранозаври - Тиранозаврите (Tyrannosaurus) са род влечуги от разред Гущеротазови, семейство Tyrannosauridae. Най-известният представител на рода е тиранозавър рекс.
Тиранин (сериал) - „Тиранин“ (на английски: Tyrant) е американски драматичен сериал по идея на Гидиън Раф и разработен от Хауърд Гордън и Крейг Райт.
Тирания на мнозинството - Фразата „тирания на мнозинството“ („тирания на масите“ tyranny of the massess) се използва при дискутиране на системите на правилото на мнозинството (Majority rule) и демокрациите.
Тирано - Тирано (на италиански: Tirano, на местния диалект Тира̀н) е град и община в Северна Италия.
Тирански проток - 28.003889, 34.465278
Тирански университет - Тиранският университет (на албански: Universiteti i Tiranës) се намира в Тирана, столицата на Албания.
Тиранче мишана - Тиранче мишана (Zimmerius villarejoi) е вид птица от семейство Tyrannidae. Видът е световно застрашен, със статут Уязвим.
Тирана (област) - Област Тирана (на албански: Qarku i Tiranës) е една от 12-те области в Албания, чийто административен център е албанската столица Тирана.thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да инсталираш речник плъгин в браузър IE или Firefox. Това е много удобно и спестява време.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.