Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

талму̀д

 

Тълковен речник

рел. Сборник от догматически религиозно-етически и правни предписания на юдаизма, основан върху тълкуванията на Библията. Съставен е на древноеврейски и арамейски език между ІV в пр. Хр. до V в. сл. Хр. Състои се от две части - Мишна (самият текст) и Гемара (коментарии).

Етимологичен речник

евр. “изучаване”

Българо-Английски речник

ист. Talmud

Подробна информация от Wikipedia

Талмуд - Талмудът (на иврит: תלמוד „указанията“) се смята за авторитетен запис на религиозни обсъждания на еврейски закони, етика, легенди и истории.
Талмудически академии във Вавилония - Талмудическите академии във Вавилония са разположени в Месопотамия центрове на еврейската книжовност през VI-XI век, в които е разработена Халаха.
Талмудически академии - Талмудически академии може да се отнася за:
Равински юдаизъм - Равинският юдаизъм (на иврит: יהדות רבנית), наричан също талму талмудически юдаизъм или просто равинизъм, е водещото течение в юдаизма след VI век, когато завършва кодификацията на Вавилонския Талмуд.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.