Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

създа̀ние

 

Тълковен речник

мн. създания, ср.
1. Нещо, което е създадено; творение, плод, произведение. Скулпторът се радваше на създанието си.
2. Прен. Човек или природен обект; същество. Сестра му е прелестно създание.

Библейско тълкуване: 1) Деянието, чрез което Бог приведе в битие неща, било материални или духовни, било видими или невидими, които по-напред не са съществували - Пс. 148:5; Отк. 4:11. 2) Преобразуванието на неща, на които съставните части са съществували от по-напред. 3) Създадените предмети - 2Пет. 3:4; Отк. 3:14, 5:13. По-вероятно е, че думата "създаден" в Бит. 1:1, трябва да се разбира в първото й значение, макар някои и да я разбират във второто й значение. Във всеки случай, идеята за вечността на материята, трябва да се отхвърли, като мисъл противна на здравият разум и на ученията на Св. Писание - Пр. 8:22-31; Йн. 1:1-3; Евр. 11:3.

Само Бог може да създава. Отец, Син, и Св. Дух се споменават всеки от тях като Саздател - Ис. 40:28; Кол. 1:16; Бит. 2:2. Създанието е тайна, която никой човешки ум не може да проумее. Св. Писание започва с най-величествено описание на създанието. Шесттте дни, за които се говори в него, не можем да кажем, че представляват шест обикновени дни. От геоложки изследвания става явно, че всеки от онези дни, трябва да е бил един вековен период. Обаче на това, не трябва да се геледа като противно на Библейското учение за миросъзданието. Геоложките открития, могат да се съгласят с Библейското учение за мирисъзданието по няколко начина. Първо, шестте дни, за които се говори в Битие, може да означават шест дълговечни периоди, т.е. продължителни времена, в които на земната кора, са ставали различни последователни преврати. Трябва да знаем, че пред Господа "хиляда години са като един ден" - Пс. 90:2,4; 2Пет. 3:5-10; Отк. 20гл. Второ, продължителните геоложки периоди, за които свидетелствува устройството на нашата земя, може да са били вече завършени, когато Библията започва повествованието си. Трето, Творецът е извършил творческото си дело в продължение на шест обикновени дни.

Синонимен речник

(същ.) същество, твар, живот, живина, живо същество, рожба
(същ.) произведение, творение, продукт, изделие, изработка, плод, производство, резултат, работа
(същ.) човек

Българо-Английски речник

1. (творба) crеation. work
2. (човек, животно) creature; being; thing

Подробна информация от Wikipediathumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.