Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

стру̀ма

 

Тълковен речник

мед. Увеличаване на размерите на щитовидната жлеза поради йоден дефицит. Различават се дифузна, нодозна и смесена струма.

Синонимен речник

гуша

Българо-Английски речник

стру̀ма
ж., само ед. мед. struma.

Подробна информация от Wikipedia

Струма - Струма (на гръцки: Στρυμόνας, Стримонас, катаревуса: Στρυμών, Стримон) е река в Югозападна България, области Перник, Кюстендил и Благоевград и Северна Гърция, област Централна Македония, вливаща се в Струмския залив на Бяло море.
Струма (магистрала) - Автомагистрала „Струма“ е автомагистрала в България, която свързва София с ГКПП Кулата и по този начин при завършването ѝ се осигурява автомагистрална връзка от столицата до границата с Гърция.
Струма (кораб) - „Струма“ е моторен кораб, превозвал еврейски бегълци от Румъния за Палестина през Втората световна война.
Струма (село) - Стру̀ма е село в Югозападна България. То се намира в община Сандански, област Благоевград.
Струма (1889) - „Струма“ е български вестник, излизал от 16 юни до 28 октомври 1889 година в София.
Струма (пояснение) - Струма може да се отнася за:
Емануил Папас (дем) - Емануил Папас (на гръцки: Δήμος Εμμανουήλ Παπά, Димос Емануил Папа) е дем в област Централна Македония на Република Гърция.
Струмица - Стру̀мица (понякога в по-старата литература Струмница, на македонска литературна норма: Струмица; на гръцки: Στρώμνιτσα, Стромница, на турски: Usturumca, Устурумджа, както и Струмджа и Егри-су) е град в Северна Македония, общински център на община Струмица (25 селища).
Струмяни (община) - Община Струмяни се намира в Югозападна България, съставна община на област Благоевград.
Стряма - Стряма е река в Южна България – област Пловдив, общини Карлово, Калояново, Раковски и Марица, ляв приток на река Марица.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.