Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

стрес

 

Тълковен речник

стресът, стреса, само ед., м.
1. Състояние на нервно напрежение, предизвикано от негативно емоционално или физическо въздействие върху организма.

2. В психологията е реакцията на организма на ситуация, изискваща адаптация, в която човек по някакъв начин е претоварен, като не се визира нито положително, нито отрицателно състояние. Има два вида стрес, първата форма, която носи негативни последици и не води до адаптация на организма, се нарича дистрес, а положителната форма на стрес, която води до съответната адаптация, носи името еустрес.

Постоянен стрес. Изпадам в стрес. Живея в стрес.

прил. стресов, стресова, стресово, мн. стресови. Стресова реакция. Стресов фактор.

Българо-Английски речник

стрес
м., само ед. stress.

Подробна информация от Wikipedia

Стрес - Стрес в психологията, неврологията и психиатрията е състояние на силно физическо, нервно напрежение, предизвикано от негативни фактори или отрицателно физическо, или емоционално въздействие и усещане.
Стрес на работното място - Стрес на работното място e вреден физически или емоционален отклик, който възниква, при наличие на слабо съответствие между необходимостите, възникващи на работното място и възможностите, способностите, ресурсите или нуждите на работещия .
Стресор - Стресорът е химически или биологичен агент, състояние на околната среда, външен стимул или събитие, което причинява стрес на организма.
Стрептококов фарингит - Стрептококовият фарингит или стрептококова инфекция на гърлото е заболяване, което се причинява от бактерия, наречена “Група A streptococcus”.
Стрелча - Стрѐлча е град в Централна България. Той се намира в област Пазарджик и е в близост до град Панагюрище и град Копривщица.
Страсбург - Страсбург (на френски: Strasbourg; на немски: Straßburg) е град в Източна Франция, център на департамента Ба Рен и на регион Гранд Ест.
Страстна седмица - Страстна седмица (наречена още Седмицата на страданията) е последната седмица от земния живот на Иисус Христос.
Стрелча (община) - Община Стрелча се намира в Южна България и е една от съставните общини на Област Пазарджик.
Стрелец (зодия) - Стрелец (на латински: Sagittarius) е деветият от зодиакалните знаци в астрологията, свързан с едноименното съзвездие – Стрелец.
Стрелата - –„Стрелата“ (на английски: Arrow) е американски телевизионен сериал, разработен от Грег Берланти, Марк Гугенхайм и Андрю Крайсбърг.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.