Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

стома̀на

 

Тълковен речник

ж., само ед. Устойчива сплав на желязо с въглерод, която се характеризира със здравина и еластичност.

Синонимен речник

(същ.) желязо, чугун

Българо-Английски речник

steel
инструментална СТОМАНА tool steel
конструкционна СТОМАНАstructure steel
покривам със СТОМАНА steel

Подробна информация от Wikipedia

Стомана - Стоманата е сплав на желязо и въглерод, в която съдържанието на въглерод варира в границите от 0,025% до 2,14%.Освен въглерод, стоманите съдържат и други елементи – манган, фосфор, сяра, силиций, следи от кислород, азот и алуминий, които обикновено се разделят на легиращи елементи и примеси.
Стоманобетон - Стоманобетонът намира голямо приложение в строителството. Той е изкуствено получен материал, съчетаващ свойствата на бетона и стоманата – бетонът поема натисковите усилия, а стоманата – тези на опън.
Стоманево - Стоманoво е село в Южна България. То се намира в община Девин, област Смолян.
Стоманеците - Стомонеците е село в Северна България. То се намира в община Габрово, област Габрово.
Стомашна дилатация и синдром на волвулус при кучета - Стомашна дилатация и синдром на волвулус, или превъртане на стомаха и подуване е най-разпространеното след рака бързо прогресивно смъртоносно заболяване при кучетата.
Стоманените пещери - Стоманените пещери (на английски: The Caves of Steel) е роман на американския писател-фантаст Айзък Азимов.
Стоманен пакт - Германско-италианският договор за съюз и дружба е подписан в Берлин на 22 май 1939 г. Известен е още като Стоманения пакт (на немски: Stahlpakt; на италиански: Patto d'Acciaio).
Стомна - Сто̀мната е глинен съд за пренасяне и съхранение на вода. Тя е част от традиционната покъщнина. Изработват се от грънчари и са с голямо разнообразие на форми и шарки.Стомните имат умерено издуто тяло, с профилирана, тънка и умерено висока шийка, една дръжка с отвор за пиене.
Стоманодобив - Стоманодобив се нарича промишленото производство на стомана. Спада към черната металургия. Историята на съвременната промишленост започва в средата на 19 век, когато е въведен първият технологичен процес за масово производство – Бесемеровият процес – и оттогава заема важно място в световната икономика.
Стоманци - Стоманци е село в Южна България. То се намира в община Кирково, област Кърджали.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.