Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

стан

 

Тълковен речник

Библейско тълкуване: Тази дума, обикновено се отнася към местата, където израилтяните се спираха в пътешествието си от Египет до Ханаан; и много стихове от Левитският закон се отнасят за неща, направени в станът или вън от него. Цялото число на народът е било 600,000 воюващи мъже, без старците, жените и децата - Чис. 1:2; и е било разделено на четири тела, така наредени, че да окръжават скинията от четири страни, и всяко тяло под една обща хоругва (знаме) - Чис. 2:3. Начинът, по който това множество народ се е нареждало, с най-съвършен порядък и с покорност, трябва да възбужда общо удивление. Валаам, като стоеше на Моавските върхове, гледаше величественото зрелище с удивление и с ужас: "Колко са красиви твоите шатри, Якове" - Чис. 24:5.

Редът за местенето на Израилското множество от едно място на друго, се описва подробно в Чис. 9:10. Имената на 41 станове се дават в Чис. 33гл; от първият в Рамесий, (през април 1491г. преди Р.Х.), до последният на брега на р. Йордан, (40 години по-късно). Виж Изход.

Пътешествениците в пустинята, имат обичай да въздигат шатрите си в средата на един кръг, образуван от камилите им и от вещите им, който да им служи като преграда срещу нападение. По един подобен начин, разполагаха становете си, и големи кервани и войски - 1Цар. 26:5.

Синонимен речник

(същ.) лагер, бивак
(същ.) ръст, тяло, снага

Българо-Английски речник

1. текст., тех. loom
работя на два СТАНа work/operate two looms, прен. have several jobs on o.'s hands
2. вж. лагер
3. (фигура) stature, figure
тънък СТАН а slender waist

Подробна информация от Wikipediathumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.