срам

 

Тълковен речник

срамът, срама, мн. срамове и срамове, (два) срама, м.
1. Само ед. Мъчително чувство на недоволство от себе си, предизвикано от съзнанието за извършена простъпка. Срамът не го оставяше.
2. Само ед. Болезнено притеснение; свян. Обхванато от срам, детето не смееше да вдигне очи.
3. Постъпка, която е в разрез с общоприетия морал; позор, безчестие, излагане. Поведението му е голям срам за къщата ни.
• От кумова срама. От немай къде, по принуда, за пред другите.
• Срам ме е. Срамувам се.
• Срам не срам. Въпреки че се срамувам.
• Ставам за срам. Опозорен съм.
• Бера срам/срамове. Срамувам се.

Синонимен речник

(същ.) свян, стеснение, смущение, нерешителност, боязън
(същ.) безчестие, позор, излагане, неприличие, петно
(същ.) срамота, резил, скандал, маскарлък
(същ.) честолюбие, скромност
(същ.) очерняне
(същ.) позорна постъпка

Българо-Английски речник

shame
(позор) disgrace
(смущение) shyness
за негов СРАМ to his shame
ставам за СРАМ be put to shame
СРАМ ме е, хваща ме СРАМ feel/be ashamed/shy
умирам от СРАМ burn with shame
нямам СРАМ, изгубил съм всякакво чувство за СРАМ be lost to all sense of shame, be brazen, be dead to shame
СРАМ (и позор)! shame! не те е СРАМ! shame on you! for shame! как не те е СРАМ!
you ought to be ashamed of yourself! СРАМ не СРАМ however awkward it may be

Подробна информация от Wikipedia

Срам - Срамът е лично преживяване – афект, емоция, възприятие, състояние, предизвикано от субективна или обективна ниска оценка на собственото поведение в дадена обективна ситуация; това е „недоволство от себе си, предизвикано от съзнанието за извършена простъпка“.
Срамни устни - Срамните устни, познати още като лабии (на латински: labia), са анатомични структури, които са част от външните полови органи при жената.
Срамно възвишение - Срамното възвишение, още лонно възвишение, пубис (на латински: mons pubis) или Венерин хълм (на латински: mons Veneris – от римската богиня на любовта Венера), е закръглена форма с мастна тъкан, която е разположена над срамната кост на таза при хората и бозайниците.
Срамна цепка - Срамната цепка (на латински: rima pudendi) е част от вулвата и представлява „цепнатина“ в основата на срамното възвишение, образувана от вътрешните ръбове на големите срамни устни.
Срамно окосмяване - Срамно или пубисно окосмяване (на латински: pubes) е окосмяването, които се намира в гениталната област на подрастващи и възрастни хора.
Срамна въшка - Срамната въшка, още полова въшка (Pthirus pubis), е вид насекомо, ектопаразит при хората, вредител на гениталиите, хранеща се само с кръв.
Срамежливост на короната - Срамежливост на короната е феномен, който се наблюдава у някои дървесни видове, при които короните на напълно развитите дървета не се докосват една друга, образувайки горски покрив с каналовидни празнини.
Срам (сериал) - Срам (на норвежки: Skam) е норвежка тийн драма за ежедневието на тийнейджърите в гимназия Хартвиг Нисен в богаташкия квартал Фрогнер в Осло.
Срамежлива мимоза - Срамежливата мимоза (Mimosa pudica) е растение от рода Мимоза, семейство Бобови. Родината му е Бразилия, но е натурализирано почти из целия свят.
Срам (филм) - „Срам“ (на английски: Shame) е британски филм от 2011 година, драма на режисьора Стийв Маккуин по негов сценарий в съавторство с Аби Морган.thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да инсталираш речник плъгин в браузър IE или Firefox. Това е много удобно и спестява време.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.