Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

ску̀ка

 

Тълковен речник

ж., само ед. Голяма досада, предизвикана от невъзможност или нежелание да се прави нещо интересно или пък от еднообразие; отегчение, тегота, тягост. Всеки ден едно и също – скука.

Синонимен речник

(същ.) тегота, досада, досадливост, отегчение, тягост, мъка, униние, съклет, еднообразие, еднообразност, монотонност, проза, самота, усамотение, безделие

Българо-Английски речник

boredom, tedium
книж. ennui
каква СКУКА! what a bore! от СКУКА from sheer boredom
умирам от СКУКА be bored to death

Подробна информация от Wikipedia

Отегчение - Отегчение или скука е психологическо състояние, в което даден индивид чувства липса на интерес и ангажираност, както и неспособност да се концентрира върху определена дейност.
Скутаре - Скутарѐ е село в Южна България. То се намира в община Марица, област Пловдив.
Скакалци - Скакалците (Caelifera) са подразред, отнасящ се към разред Правокрили (Orthoptera). Разпространените в България скакалци спадат към две семейства: Полски скакалци (Acrididae) и Дървесни скакалци (Tettigoniidae от подразред Ensifera).
Сукарно - Сукарно (1901-70) е де факто първият президент (1945-67) на Индонезия. Той помага на страната за извоюването на независимостта ѝ от Холандия и е президент в преходния период към независимостта.
Скакавица (водопад) - Скакавица е името на най-високия водопад в планина Рила. Намира се в Национален парк Рила. Водопадът е разположен на река Скакавица в Скакавишката долина в подножието на източния склон на връх Кабул, Северозападна Рила.
Смукалници - Смукалниците или метилите (Trematoda) са клас плоски червеи с неначленено тяло. Всички представители са ендопаразити.
Скока (природна забележителност, област Шумен) - 42.949167, 27.011667
Скуа - Скуа (Stercorarius skua) е птица от семейство Чайкови. Среща се и в България.
Скакавица (резерват) - Скакавица е резерват на територията на Национален парк Рила, един от най-малките в България.
Скакавица (хижа) - Хижа „Скакавица“ е първата хижа в България, изградена през 1921 – 1922 г. от туристи и членове на туристическото дружество на гр.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.