Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

сѐлда

 

Тълковен речник

мн. селди, ж. Риба херинга.

Българо-Английски речник

зоол. herring (Oupea harengus)

Подробна информация от Wikipedia

Атлантическа херинга - Атлантическата херинга (Clupea harengus, също селда) е морска стадна риба от семейство Селдови. Разпространена е в Атлантическия и Северния ледовит океан на север от островите Шпицберген и от западните райони на Баренцево море.
Селча - Селча е село в Южна България. То се намира в община Девин, област Смолян.
Селдова акула - Селдовата акула (Lamna nasus) е вид акулова риба от семейство Селдови акули, широко разпространена в студените и умерени води на северния Атлантически океан и в океанските води на южното полукълбо.
Села в България с повече от 2000 жители - Това е автоматично създаден списък на селата в България с 2000 жители или повече. Броят на жителите е от извадка от официалните данни на ЕСГРАОН за 15 март 2017 година.
Селановци - Села̀новци е най-голямото село в Северозападна България. Населението му към 15 март 2017 г. е 3541 души по настоящ адрес.
Седан (автомобил) - Седан е стил при проектиране и производство на каросерии за леки автомобили. Характерно в конструкцията е това, че е затворен тип каросерия, чиято форма на кутия е устойчива на натоварванията и усукванията по време на движение.
Селма Лагерльоф - Селма Отилиа Лувиса Лагерльоф (lang-svSelma Ottilia Lovisa Lagerlöf) е шведска писателка, която през 1909 става първата жена, спечелила Нобеловата награда за литература.
Селджуци - Селджуците, среща се и като Селджукски турци са военно-племеннен конгломерат от огузки тюркски народи.
Селдови - Селдови (Clupeidae) е семейство риби от разред Селдоподобни (Clupeiformes). В това число влизат херингите, сарделата, карагьозът и други риби, които се използват за храна от човека.
Седация - Седация (седиране) е медицинска процедура по назначаване и прилагане на успокоителни (седативни) лекарства, най-често за да се улеснят последващи медицински процедури под местна упойка.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.