Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

сгра̀да

 

Тълковен речник

мн. сгради, ж. Архитектурно съоръжение – постройка, здание. Чакай ме пред сградата до театъра.

Синонимен речник

(същ.) здание, постройка, къща, жилище
(същ.) помещение, заведение

Българо-Английски речник

building, (голяма) edifice, structure
(къща) house
стопанска СГРАДА outhouse, utility building
болнична СГРАДА a hospital building
свещена СГРАДА a sacred edifice

Подробна информация от Wikipedia

Сграда - Сградата или зданието е съоръжение, трайно свързано със земята и предназначено да предпазва хора или предмети от атмосферните въздействия.
Сграда на Народното събрание - Сградата на Народното събрание е сред първите обществени сгради, построени след Освобождението. Намира се на площад „Народно събрание“ 2 в София.
Сграда на Педагогическото училище в Кюстендил - Сградата на Педагогическото училище в Кюстендил е архитектурен паметник на културата, както и исторически такъв.
Сграда на „Банк Отоман“ (Солун) - Сградата на Банк Отоман или Сградата на Солунската държавна консерватория (на гръцки: Κτίριο Παλιάς Οθωμανικής Τράπεζας) е историческа постройка в град Солун, Гърция.
Сграда на Държавния архив и Института за защита на паметниците на културата – Струмица - Сградата на Държавния архив на Република Македония – Отделение Струмица и Института за защита на паметниците на културата и музей – Струмица (на македонска литературна норма: Зграда на Државниот Архив на Македонија – Одделение Струмица и Заводот за заштита на спомениците на културата и Музеј во Струмица) е административна сграда в град Струмица, Република Македония.
Сгради на Института за защита на паметниците на културата и музей – Прилеп - Сградите на Института за защита на паметниците на културата и музей – Прилеп (на македонска литературна норма: Згради на Заводот за заштита на спомениците на културата и Музеј - Прилеп) са две административни сграда в град Прилеп, Република Македония.
Сграда на министерството на образованието (Струга) - Сградата на министерството на образованието (на македонска литературна норма: Зграда на министерството на образованието) е административна сграда в град Струга, Република Македония.
Сграда на Солунския административен и апелативен съд - Сградата на Солунския административен и апелативен съд (на гръцки: Το κτίριο Διοικητικού Εφετείου/Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης) е историческа постройка в град Солун, Гърция, в която от 2003 и 2004 година се помещават съответно местният административен и апелативен съд.
Сграда на Радио Охрид - Сградата на Радио Охрид (на македонска литературна норма: Зграда на Радио Охрид) е къща на чаршията в град Охрид, Република Македония.
Сграда на Агенцията за кадастър (Прилеп) - Сградата на Агенцията за кадастър (на македонска литературна норма: Зграда на Агенцијата за катастар на недвижности) е административна сграда в град Прилеп, Република Македония, обявена за значимо културно наследство на Република Македония.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.