Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

сардѝна

 

Тълковен речник

ж., само ед. Вид селдова морска риба с дължина до 26 см, обикн. употребявана в консервиран вид.

Българо-Английски речник

сардѝна
ж., зоол. pilchard (Clupea pilhardus).

Подробна информация от Wikipedia

Сардина - Сардина или сардела (Sardina pilchardus) е вид селдова морска риба. Достига дължина до 26 cm. Разпространена е в Атлантическия океан и Средиземно море, в малки количества и в Черно море.
Садина - Са̀дина е село в Североизточна България. То се намира в Община Попово, област Търговище. Селото е скрито в пазвите на нагънатия терен между градовете Разград и Русе, по поречието на река Малки Лом.
Сардиния - Сардиния (на италиански: Sardegna; на сардински: Sardigna; на каталански Sardenya; на латински: Sardinia) е административен регион в Италия, разположен на запад от Апенинския полуостров с население 1 651 793 жители, който се ползва със специален автономен статут.
Сардинско кралство - Сардинското кралство (на италиански: Regno di Sardegna), известно и като Кралство Пиемонт, Кралство Сардиния и Пиемонт, Кралство Пиемонт-Сардиния или Кралство Сардиния-Пиемонт, е историческа държава, съществувала на територията на днешна Северозападна Италия от 1720 до 1861 г.
Сардински език - Сардинският език е романски език, говорен от населението на остров Сардиния. Смятан е от много учени за най-консервативния във фонетично отношение романски език.
Сардиния и Корсика - Сардиния и Корсика (на латински: Sardinia et Corsica) е римска провинция, обхващаща островите Сардиния и Корсика.
Сурдина - Сурдината или сурдинка е музикален аксесоар, който служи за промяна на тембъра и/или силата на звука на музикален инструмент.
Сарсина - Сарсина (на италиански: Sarsina) е град и община в Италия с 3665 жители (към 31 декември 2011) в провинция Форли-Чезена на регион Емилия-Романя.
Сардински рис - Сардински рис (Lynx lynx sardiniae) е изчезнал подвид на Евроазиатския рис обитавал земите на италианския остров Сардиния.
Сардински зикурат - Монте д’Акоди (на италиански: Monte d’Accoddi) т.е "хълм на Акоди", е мястото на уникален мегалитен градеж открит на остров Сардиния.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.