Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

рома̀нски

 

Тълковен речник

романска, романско, мн. романски, прил. Който се отнася до народите, чиито езици са свързани по произход с латинския. Романска филология.
• Романски стил. Архитектурен стил, който се основава на късноримската строителна традиция.

Българо-Английски речник

Romance, Romanic
РОМАНСКИ езици Romance languages
РОМАНСКИ стил Romanesque

Подробна информация от Wikipedia

Романски - Романски може да се отнася за:
Романски езици - Романските езици са подгрупа на италийските езици, произлезли от диалектите на простонародния латински, говорен в различните части на разпадащата се Римска империя.
Романски народи - Романските народи, наричани още Латинци (виж и Латинска империя) (с етимология от латинското име на Рим – Рома) са третата основна група народи в Европа след славянските и германски народи, чийто общ произход е по-скоро лингвистично (от романските езици) и културно-антропологично обособен, отколкото чисто етнически.
Романска архитектура - Романската архитектура е архитектурен стил в средновековна Европа, характеризиращ се с полукръгли аркитури.
Роман Кисьов - Роман Кисьов е български поет и художник.
Романшки език - Романш (на реторомански: rumantsch) е реторомански език.
Романска система - Романската система, наричана още Френска правна система, е институционна система на организация на гражданското право в рамките на Континенталната правна система.
Роман Кинаст - Роман Кинаст (на немски: Roman Kienast) е роден на 29 март 1984 година в Залцбург, Австрия. Той е австрийски футболист и играе за националния отбор на страната си.
Романская - Романская (на английски: Romanskaya Crater) е ударен кратер разположен на планетата Венера. Той е с диаметър 30,4 km, и е кръстен на София Романская – съветска астрономка.
Романика - Романика или романско изкуство е направление в изкуството, причисляващо се към западноевропейската средновековна култура.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.