роднѝна

 

Тълковен речник

мн. роднини, м. и ж. Човек по отношение на някого, с когото има кръвни връзки; родственик, сродник. Имам много роднини.
прил. роднински, роднинска, роднинско, мн. роднински.

Синонимен речник

(същ.) близък, свой, сродник, родственик
(същ.) роднини, род, семейни връзки

Българо-Английски речник

relative, relation, kinsman, (жена) female relation, kinswoman
близък/далечен a close/distant relative/relation
РОДНИНА съм be related (на to)
той не ми е РОДНИНА, не сме роднини с него he is no relation of mine
майка ми и той са роднини mother and he are related
каква РОДНИНА ти се пада тя? what kin is she to you?
роднини relations, kinsfolk, kin
най-близки роднини next of kin
ние сме далечни роднини we are distantly/remotely related

Подробна информация от Wikipedia

Роднински връзки - Роднинските връзки (роднинство) са отношенията между хората, основани върху произхода на едно лице от друго (пряко роднинство) или на различни лица от общ родител (непряко роднинство), както и върху брачни семейни отношения.
Родина (1915 – 1918) - „Родина“ е български вестник, излизал в окупирания от българската армия Скопие по време на Първата световна война от 1915 до 1918 година.
Родина (село) - Родина е село в Северна България. То се намира в община Златарица, област Велико Търново.
Роднински отбор - Още от древността естествоизпитателите и полевите биолози са забелязали, че някои организми са склонни да прилагат стратегии, които благоприятстват репродуктивния успех на техните близкородствени индивиди, дори това да е за сметка на тяхното собствено оцеляване и/или размножаване.
Родина (хотел в София) - Хотел „Родина“ е четиризвезден хотел, който се намира в близост до площад Руски паметник в София. Хотелът е построен през 1979 г.
Родината-майка зове - „Родината-майка зове“ (на руски: Родина-мать зовёт!), наречена още просто „Родината-майка“ е статуя на хълма Мамаев курган, Волгоград, Русия, която е и военен паметник на повратната за хода на Втората световна война битка при Сталинград, водена от юли 1942 до февруари 1943 г.
Родина - Родина може да се отнася за:
Родина (1910) - „Родина“ е български вестник, излизал в Солун в 1910 година с подзаглавие политико-информационен седмичник.
Родина (1926 – 1934) - „Родина“ с подзаглавие Списание на македонската младеж е българско списание, излизало от 1926 до 1934 година в София, България.
Вътрешна сигурност (сериал) - „Вътрешна сигурност“ (на английски: Homeland) е американски сериал, разработен от Хауърд Гордън и Алекс Данса, базиран на израелския сериал Hatufim, който е създаден от Гидиън Раф.thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да инсталираш речник плъгин в браузър IE или Firefox. Това е много удобно и спестява време.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.