Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

проѝзход

 

Тълковен речник

и произход м., само ед.
1. Принадлежност по рождение към някаква група; потекло, род, начало. Национален произход. Социален произход.
2. Поставяне на началото на нещо; възникване. Неясен произход на думата.

Синонимен речник

(същ.) начало, потекло, произхождение, корен, род, зараждане, генезис
(същ.) извор, източник
(същ.) причина
(същ.) създаване
(същ.) родство, раса
(същ.) семейство, сой, порода
(същ.) родословие, коляно, линия
(същ.) родословно дърво
(същ.) среда, минало, обстановка, обкръжение

Българо-Английски речник

origin, provenance; birth, parentage, descent, line, lineage, stock; background
derivation (и вж.)
ПРОИЗХОДът на видовете биол. the origin of species
социален-a social origin/background
пo ПРОИЗХОД by birth
от знатен ПРОИЗХОД of high/noble birth/parentage/descent/extraction; of illustrious birth; highborn
от скромен ПРОИЗХОД of humble origin; low-born
ПРОИЗХОДът му си личи blood tells in him

Подробна информация от Wikipedia

Произход - Произходът е биологичната връзка между две лица. Разглежда се в две насоки: от позицията на детето тя се нарича произход, а от тази на родителите — майчинство или бащинство.
Произход на прабългарите - Понятието прабългари е термин въведен през 19 век от историческата наука за обозначаване на група номадски племена с неясен етнически произход, мигрирали от Централна Азия през Великата степ и уседнали на територията на Европа, където впоследствие основават няколко средновековни държави.
Произход на живота - Произходът на живота е област от познанието, която, макар и да е постоянно във фокуса на човешкия интерес, е незавършена и нееднозначна.
Произход на имената на градовете в България - Това е списък на градовете в България, структуриран по произхода на техните имена.
Произход на турците - Въпросът за произхода на турците от много време е спорен и дискусионен между учените. През последните години в помощ на разрешаването му се присъединява генетиката.
Произход и развитие на романските езици - Романските езици, подгрупа на италийските езици, произлизат от местните диалекти на латинския език, говорени в различните провинции на Римската империя.
Произход на готите - Съвременната наука смята готите за източногермански племена, като въпреки това съществуват и други хипотези за произхода им.
Произход на албанците - Произходът на албанците е предмет на спор между историците. Мнозинството изследователи са на мнение, че албанците са потомци на населението на Балканите от античността - илири (местни или мигрирали от север, изтласкани от южните славяни) или дарданци, с възможност даки или траки (агриани и пеони).
Произход на кучетата - Учените нееднозначно доказват, че представители на сем. Canidae (вълци, койоти, чакали, лисици) са прадеди на кучетата.
Произход на видовете - „Произходът на видовете“ (на английски: The Origin of Species) е научен труд, публикуван от британския естественик Чарлз Дарвин (1809 – 1882 г.) през 1859 г.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.