Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

прѝнцип

 

Тълковен речник

мн. принципи, (два) принципа, м.
1. Основно начало на някаква теория, политическо устройство и др. под. Принципи на управление.
2. Обикн. мн. Убеждение, възглед, от който се ръководи човек. Изменям на принципите си.
• По принцип. Въобще, изобщо.

Синонимен речник

(същ.) начало, правило, аксиома, максима, закон, норма, постулат, основа, елемент
(същ.) ръководно начало, пример, указание

Българо-Английски речник

principle; maxim; tenet
no ПРИНЦИП on/in principle
no-никога не пия вино 1 make it a matter of principle never to drink wine
човек с 'ПРИНЦИПи a man of principles
имам за ПРИНЦИП it is my principle
разбираш ли ПРИНЦИПa на електричеството? do you understand the working of electricity?

Подробна информация от Wikipedia

Принцип - Принцип е утвърдено единно правило или стойност, на което се основават различни твърдения, процеси и постановки.
Принцип на Хюйгенс – Френел - Принципът на Хюйгенс – Френел (наречен в чест на Кристиан Хюйгенс и Огюстен Френел) е един от основните постулати във вълновата теория, описващ механизма на разпространение на вълните на светлината.
Принцип на Паули - Принципът на Паули, известен също като принцип на забраната е принцип в квантовата механика, формулиран от Волфганг Паули през 1925 г.
Принцип на Дилбърт - Принципът на Дилбърт (на английски: Dilbert principle) се отнася до теорията на карикатуриста Скот Адамс, автор на комикс поредицата „Дилбърт“ от 1990-те, която гласи, че компаниите имат систематична склонност да издигат най-слабо компетентните си служители на управленски позиции (обикновено средно ниво на мениджмънт) с цел да ограничат вредите, които тези хора са способни да нанесат.
Принцип на Питър - Наречен на името на своя откривател Лорънс Дж. Питър, Принципът на Питър е публикуван за пръв път през 1969 година в едноименната книга на Лорънс Дж.
Принцип KISS - Принципът KISS, „Keep It Simple, Stupid!“ (в превод от английски: „Направи го простичко, глупако!“), е принцип в проектирането и дизайна, който повелява придържане към простите решения и избягване на излишното усложняване на проектите.
Принцип на относителността - Принцип на относителността (принцип на относителността на Айнщайн) е фундаментален физически принцип, един от принципите на симетрия във физиката, според който всички физически процеси в инерциална отправна система протичат еднакво, независимо от това, дали системата е неподвижна или се движи равномерно праволинейно.
Принцип на Дирихле - Принцип на Дирихле, известен още и като принципа на чекмеджетата (разпределянето) в най-общата си формулировка гласи:
Принцип на Льо Шателие-Браун - В химията принципът на Льо Шателие-Браун се използва, за да се преценят последиците, които биха се появили при промяна на условията в химичното равновесие.
Принцип на Ана Каренина - Принципът на Ана Каренина описва ситуация, при която успехът на един проект е възможен само при едновременното наличие на комплекс от фактори и следователно отсъствието на само един от тези фактори води до провал на проекта.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.