прѐходен

 

Тълковен речник

и преходен, преходна и преходна, преходно и преходно, мн. преходни и преходни, прил.
1. Който се намира на границата, прехода между две състояния, между два етапа.
2. Който бързо преминава; нетраен, временен. Преходна слава.
• Преходен глагол. Глагол-сказуемо, който може да има пряко допълнение.
същ. преходност, преходността, ж.

Синонимен речник

(прил.) междинен, промеждутъчен, етапен, пределен, граничен, междувременен
(прил.) временен, привременен, непостоянен, конюнктурен, кратък, нетраен, кратковременен, краткотраен, недълготраен, моментен, къс, мигновен, ефимерен, мимолетен, скоротечен
(прил.) неиздръжлив, нестабилен
(прил.) заличим, изличим
(прил.) бегъл, бърз, непълен, повърхностен, схематичен
(прил.) нереален, невеществен

Българо-Английски речник

1. transitional, transition (attr.); passing
ПРЕХОДЕН период a transition(al) period; a period of transition
2. (временен) transitory, transient
(краткотраен) fleeting, short-lived
всичко е преходно на света everything is transient
3. грам. transitive
преходно знаме an interim banner

Подробна информация от Wikipedia

Преходен фосил - Преходните фосили (популярно наричани липсващо звено или липсващи звена) са фосилизирали останки от преходни форми на живот, които илюстрират еволюционния преход.
Преходни говори - Преходните у-говори или само преходни говори, класифицирани понякога не съвсем точно като торлашки диалекти или торлашки диалект (на сръбски: торлачки дијалект, torlački dijalekt) е общо наименование, използвано от езиковедите и диалектолозите за обозначение на диалекти в Източна Сърбия и някои части на Косово /призренско-тимошки/, североизточната част на Република Македония (Крива Паланка-Кратово-Куманово-Овче поле), Западна и Северозападна България (Белоградчик, Годеч, Трън, Брезник), както и ...»
Преходен обект - В човешкото детско развитие преходният обект е нещо, обикновено физически обект, който заема мястото на връзката майка-дете.
Преходни метали - Преходни метали са подгрупа на химическите елементи от Периодичната система от елементи, в атомите на които електроните са на d- и f-орбиталите.
Преход на България към демокрация и пазарна икономика - Българският преход към демокрация и пазарна икономика е обозначение за историческото развитие на България в годините след 10 ноември 1989 г.
Прероденият дракон - Прероденият дракон (на английски: The Dragon Reborn) е трети том на фентъзи поредицата „Колелото на Времето“ от американския автор Робърт Джордан.
Преходна пирамида - Преходна пирамида също наклонена пирамида е египетска пирамида с неправилна форма. Най-характерен пример е пирамидата в Дашур, приписвана на фараона Снофру (XXVI в.
Преходна икономика - Преходна икономика е икономика, която се променя от централно-планова икономика към свободен пазар. Преходните икономики преминават през икономическа либерализация, където пазарните сили определят цените, а не централно-планова организация, като бариерите пред търговията са премахнати, прави се приватизация на правителствено-притежавани предприятия и ресурси, и се създава финансов сектор, който да улесни макроикономическата стабилизация и движението на частния капитал През процеса са преминал...»
Климатична класификация на Алисов - Климатичната класификация на Алисов е система за класифициране на климата, която се основава на глобалното движение на въздушните маси.
Преходник - Преходниците (Наречени също Jumper) служат за създаване или прекъсване на електрически връзки. Състоят се от пластмасов корпус, обикновено с две отвора, в който е разположена медна пластинка, чрез която се установява електрическа връзка между два контакта – пинове, (на английски: pin).thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да инсталираш речник плъгин в браузър IE или Firefox. Това е много удобно и спестява време.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.